Dalamánky za korunu (8 ks) 4/9/2004
Suroviny:
10 dkg nastrouhaného tvrdého chleba
20 dkg hladké mouky
sůl
drcený kmín
kvásek ze 2 - 3 dkg droždí
vlažná voda podle potřeby
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme tužší těsto a necháme ho vykynout. Po vykynutí z těsta vyvalujeme válečky a pečeme je ve vyhřáté troubě 1/2 hodiny. Během pečení potíráme dalamánky vodou a do trouby nezapomeneme dát plechový hrníček s vodou !
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.