Domácí chléb III. 4/9/2004
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky
4 větší uvařené brambory nastrouhané na hrubo
1 sáček sušeného droždí
sůl
kmín
teplá voda podle potřeby
trochu cukru na kvásek
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek, smícháme ho s ostatními surovinami a těsto necháme vykynout. Z vykynutého těsta uděláme dvě šišky nebo bochánky a pečeme je 1 - 1,5 hod. ve vyhřáté troubě. Během pečení chleba potíráme vodou a do trouby nezapomeneme dát plechový hrníček s vodou !
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.