Dušený králík se švěstkami 26/01/2008

Suroviny:
1 králík, 200 g sušených švestek bez pecek,100 g plátkové slaniny, 500 ml červeného vína, 2 lžíce octa, 1 velká cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce šípkové marmelády, 2 lžíce celého pepře, 4 bobkové listy, sůl a olej na smažení

Postup:
Králíka vykostíme,osolíme a rozdělíme na menší kousky, které obalíme do slaniny a narovnáme do misky. Zalijeme je vínem a octem. Přidáme švestky a koření, zakryjeme a necháme v lednici do druhého dne marinovat.
Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm králičí kosti. Přidáme najemno pokrájenou cibuli a orestujeme ji. Ve výpeku orestujeme balíčky masa a naskládáme je na pekáč, nebo do zapékací misky. Přidáme marinované švestky, podlijeme polovinou marinády a dáme zakryté dusit při teplotě 160 stupňů Celsia na 40 minut.
Kosti a cibuli v pánvi zalijeme zbylou marinádou a necháme vařit, dokud se nevypaří téměř všechna tekutina. Kosti vyndáme, vmícháme zavařeninu, zaprášíme moukou, rozředíme vodou a 15 minut povaříme. Nakonec ji přecedíme na téměř měkké maso a králíka dopečeme.
Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.