Perníková roláda (medař Evžen Báchor)

Suroviny: 600 g hladké mouky, 50 g tuku, 3 vejce, 200 g cukru moučka, 4 lžíce medu, 4 lžíce mléka, 4 lžíce černé mleté kávy, 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do perníku

Náplň: švestková povidla, nasekané vlašské ořechy
Na potření: 1 rozšlehané vejce, cukr moučka na posypání, poloviny ořechů na ozdobení

Postup:
Mouku s práškem do perníku a s cukrem dáme do misky, přidáme vejce, med. /Med si můžeme rozpustit ve vlažném mléce./ Dále přidáme černou sypkou kávu, kakao a vše zpracujeme v těsto, které dáme do chladu na tři hodiny.
Těsto pak rozdělíme na čtyři díly, z každého dílu vyválíme obdélníkovou placku a každou placku natřeme povidly /vrstva asi 3 mm/, na která dáme nadrobno nasekané ořechy.
Těsto smotáme do tvaru rolády, dáme na pečící papír nebo vymazaný plech, potřeme vajíčkem a pečeme při 170 stupních asi 25 minut. /Dobu moc nepřekračujeme!!!/
Po upečení a zchladnutí roládu řežeme šikmo zhruba na 3 cm proužky a každý proužek osladíme a dozdobíme polovinou vlašského ořechu.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.