Ruský plněný perník (od včelaře Evžena Báchora)

Suroviny: asi 750 g hladké mouky, 300 g medu, 150 g cukru, 12,5 g amonia, 8 lžic vody, 3 žloutky, šťáva a kůra z 1 citronu, 1 lžička hřebíčku, 1 lžička skořice

Postup:
Žloutky, cukr, med a amonium utřeme, přidáme vlažnou vodu, koření, kůru i šťávu z citronu a hladké mouky tolik, aby vzniklo tužší těsto. Těsto necháme odpočinout, pak ho rozválíme na 2 placky velikosti plechu. Spodní těsto poklademe na drobno nakrájenou pomerančovou kůrou, citronátem, vypeckovanými datlemi, hrozinkami, ořechy, sušenými hruškami, pokapeme rumem a posypeme strouhaným perníkem. Druhou částí těsta přikryjeme a pečeme v mírně teplé troubě asi 1/2 hodiny.

autor: Jana Házová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.