Vánočka Miroslavy Teichmanové 6/12/2008

Suroviny:
1/4 l mléka, 30 g droždí, 2 žloutky, 80 g medu, špetka soli, 1/2 kg hladké mouky, 1 lžíce pískového cukru, 120 g másla nebo rostlinného tuku

Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto. Když vykyne, překlopíme ho na vál a tvarujeme různé postavičky nebo uděláme klasickou vánočku. Před upečením potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Poznámka: s medem je vánočka vláčnější než s cukrem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.