Vánoční tvarohová štola (od Zdeňky Kollárikové - výživové poradkyně)
Suroviny: 350 g hladké špaldové mouky, 150 g hrubé špaldové mouky, 250 g tvarohu, 180 g másla, 150 g třtinového cukru, 100 g pomletých mandlí, vanilkový cukr, citrónová kůra, 3 lžičky vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů), 2 vejce, vanilková syrovátka, rozinky namočené v rumu, sušené, třešně, brusinky, meruňky, švestky, sekané ořechy, loupané mandle a kandovaná pomerančová a citrónová kůra, 200 g másla na potírání
Postup:
Na vále smícháme mouku s vinným kamenem a cukrem. Přidáme všechno ostatní, promícháme a vypracujeme těsto. Rukama ho roztlačíme na podlouhlou placku (můžeme si pomoct válečkem). Podélně přeložíme jednu půlku na druhou, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozpuštěným máslem.
Vložíme do vyhřáté trouby (175°C) a pomalu upečeme (cca 45 minut). Během pečení každých 10 minut znovu potřeme rozpuštěným máslem. Upečenou štolu hned po vytažení z trouby naposledy potřeme máslem a hustě posypu vanilkovou syrovátkou. Po vychladnutí můžeme ihned nakrájet a pochutnávat si nebo dobře zabalit a uložit do chladu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka