Zapečená cuketa (od Jany Zemánkové z Broumova)

Suroviny: 0,5 - 1 kg brambor, 2 menší cukety, 4 rajčata, anglická slanina, asi tak cela hlavička česneku, eidam, 200 g nivy, 500 ml smetany na šlehání, sůl, pepř, koření podle chuti (tymián, bazalka, chili, vedeta…)

Postup:
Brambory nakrájíme na kolečka a dáme je na chvíli předvařit. Po chvíli je scedíme a můžeme i propláchnout studenou vodou.
Vymažeme zapékací mísu a na dno klademe kolečka předvařených brambor. Na brambory položíme na plátky nakrájenou anglickou slaninu, posypeme najemno pokrájeným česnekem, dále položíme na kolečka pokrájenou cuketu, kterou posolíme, opepříme, posypeme kořením. Na cuketu dáme na kolečka nakrájená rajčata a dáme zbytek česneku.
Pak celou vrstvu posypeme nastrouhaným sýrem a vše opakujeme ještě jednou.
Poslední vrstvu musí tvořit brambory.
Nakonec ve šlehačce rozpustíme nivu, cuketu i s bramborami zalijeme a dáme zapéct.
Stačí půl hodiny.
Nezapomeňte k tomuto jídlu podávat i dobrý zeleninový salát.

autor: Zdeňka Kabourková