Bluesový muzikant Michal Slezák: Kde jsem se tady vlastně vzal?

2. červen 2015
Regionální scéna

Jako příležitostný tramp pamatuji časná 80tá léta, kdy byla Porta fenoménem. Jenom si to představte. Desítky tisíc fanoušků na finále v Lochotíně. To je pravý skaut, volala moje teta, když jsem na tradiční oslavě velikonoc na naší osadě chodil v šortkách, i když teplota nepřekročila ani 6 stupňů. Mimochodem, následky lehkým omrzlin pociťuji v kloubech do dnes. Občas jsme o víkendu jezdili na vandr a občas jsme se dohadovali (seriózně glosujíce článek z Mladého světa), jaký je ten jediný správný poměr barev na celtě trampa a jak se vlastně pozná „paďour“.

Motivaci pro hraní na kytaru jsem získal z blízkého okolí. Vždyť kousek od naší chaty se právě přistěhoval Wabi, Miloš Dvořáček se vrátil z festivalu mládeže v Havaně a moji kamarádi z osady se skupinou Pytláci úspěšně brázdili pódia našeho východočeského kraje.

Zároveň v té době pochopil můj učitel na kytaru, že ty etudy hraju vlastně zpaměti a zeptal se: „Nechceš se raději učit nějaký písničky?“ Pak mi zahrál na svoji španělku „Love hurts“ a „Ty slzy dávno vpila tráva“ a … bylo rozhodnuto.

František Mifek a Michal Slezák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Psát písničky jsem začal rok dva před plnoletostí. Holky to ale kupodivu moc nezajímalo. Tak jsem se naučil celou desku „Rosa na kolejích“, nějakýho Plíhala a Nohavicu k tomu a začalo TO fungovat.

Občas jsem brnkal po studentských klubech a v různých soutěžních kláních ZUČ (soutěž vysokoškolských kapel a písničkářů) a nakonec se to stalo. Probojoval jsem se s parťákem Jirkou do celostátního finále Porty v roce 1993 v Brně a těšil se, co nás v hudebním světě ještě čeká … a vono nic … no, ne že jako úplně vůbec nic. Rodina, práce, děti, kamarádi a skoro i dovolená v Jugoslávii.

Loni jsem si řekl, že to ještě zkusím (píseň „Je to prostý“) a příště vám řeknu, jak jsem se po 21 leté pauze ocitl v nahrávacím studiu.

Osobní vyznání teď už bluesového muzikanta doplňme informací, že jeho čerstvé CD „Možná, že tu jsi" nezůstalo bez povšimnutí. Naopak, návratu „pachatele na místo činu", aneb faktu, když rodilý Hradečák koncertuje v Hradci, využil František Mifek k pozvánce do Regionální scény.

Jak vznikla příležitostná doprovodná kapela „Noband", kdo v ní hraje a další, nejen hudební historky a zamyšlení představí Michal Slezák svému hostiteli a především vám, posluchačům 1. června 2015, na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové, stejně jako na frekvencích sousedního Českého rozhlasu Pardubice.

Hezký poslech!


Zvětšit mapu
autor: František Mifek
Spustit audio