Boni pueri čekaly na pěti celovečerních koncertech v Číně ovace ve stoje

25. říjen 2016
Regionální scéna

Velký úspěch a ovace ve stoje provázely letní koncertní turné Českého chlapeckého sboru Boni pueri po Číně. Během cesty absolvovali zpěváci za řízení svého ředitele Pavla Horáka pět celovečerních koncertů v těch nejprestižnějších sálech Pekingu, Šanghaji, Jinanu, Baotou a Guangzhou a také vystoupení v největší čínské televizi CCTV.

Přímo z pekingského letiště si CCTV odvezla Boni pueri do svého studia, aby s nimi natočila znělku, která byla součástí olympijského vysílání přenášející zprávy z brazilského Ria. Studio bylo ohromné a simulovalo barvami i dekorací brazilské pobřeží. Nejenže televize poslala pro zpěváky autobus na letiště, ale pozvala je také na večeři v přímo v budově CCTV.

„Byla to pro nás opravdu velká čest. CCTV pokrývá miliardu lidí a my mohli být součástí vysílání, které Číňané velmi pozorně sledovali. Běželo na velkoplošných obrazovkách i v hotelových restauracích nebo v parcích. Byl to ohromný zážitek,“ řekl ředitel Boni pueri Pavel Horák.

Čtěte také

První koncert Boni pueri se konal v monumentální budově National Center for Performing Arts - Velkém Národním divadle v Pekingu a bylo vyprodáno! V první části koncertu zazněla klasická hudba českých a evropských mistrů a směs českých lidových písní, ve druhé pak písně z celého světa a filmové melodie doplněné zajímavou choreografií. Nadšení v sále a výkřiky bravo vyvolaly i dvě skladby, které Boni pueri nastudovali v čínštině. Celý koncert v čínštině také chlapci sami uváděli a jejich slova provázel vždy obdivný potlesk a úsměvy na tvářích posluchačů.

„Prestižní Národní divadlo v Pekingu, stejně jako ostatní sály, kde jsme zpívali, je dechberoucí stavbou a patří k nejkrásnějším v celé Číně. Budova, která pojme šest a půl tisíce diváků, je vystavěna ve tvaru kapky a vstupujete do ní pod hladinou jezera,“ říká Pavel Horák.

Tomáš Peterka vyzpovídal sbormistra Českého chlapeckého sboru BONI PUERI Pavla Horáka a dva členy sboru - Lukáše Endeho a Lukáše Zavřela

Po příletu do Šanghaje čekalo zpěváky Boni pueri velké překvapení
Na pozvání generálního partnera turné se kluci zúčastnili večerní plavby po řece Huangpu.

„Byl to nádherný zážitek, všechno jsem fotil i natáčel, bylo to něco bezvadného. Moc jsme si to užívali. Na turné jsem se moc těšil, zatím jsem cestoval se sborem jen po Evropě. Máme nejlepší sály a nejlepší hotely a podívali jsme se i do Vnitřního Mongolska,“ říká s úsměvem jedenáctiletý altista Lukáš Ende.

Český chlapecký sbor BONI PUERI poslal Českému rozhlasu Hradec Králové pozdrav z turné v Číně

Stejně jako v Pekingu, i v Shanghai Oriental Art Center se koncertu Boni pueri účastnili představitelé Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, která se stala generálním partnerem turné. V centrálním foyer byl k vidění ohromný několikametrový banner s fotografií sboru. Zde se také konala recepce, na kterou prezident Komory pan Jaroslav Tvrdík pozval představitele čínské vlády, velvyslance, zástupce CCTV a největší obchodní partnery s Českou republikou, kteří s velkým zájmem hovořili s vedením Boni pueri o úspěších sboru, ale také unikátní umělecké škole Boni pueri, která letos slaví své 10. výročí. Za českou republiku se účastnil také ředitel hradního protokolu pan Jindřich Forejt, který se také dramaturgicky podílel na posledním CD sboru.

„Moc a moc jsme o Boni pueri slyšeli, vaše práce je vynikající a obdivuhodná. Už abychom mohli být v sále a poslouchat Váš koncert. Moc rádi bychom s Boni pueri navázali užší kulturní spolupráci, určitě se ještě potkáme a moc se na to těšíme,“ řekla na recepci vedení sboru čínská ministryně vlády.

Boni pueri se také velmi rádi na turné potkali s ředitelem hradního protokolu panem Jindřichem Forejtem, který chlapce pozdravil a také se s nimi v Šanghaji povečeřel.

Český chlapecký sbor BONI PUERI sklidil v Číně velký úspěch

Poprvé v historii se sbor vypravil i do Vnitřního Mongolska nebo na jih Číny do třetího největšího čínského města Guangzhou
„Všechny sály, ve kterých jsme koncertovali, zasluhují obdiv, jsou obrovské, dokonalé a mají i vynikající zázemí pro umělce a techniku. Budovy, které je skrývají, jsou architektonickými skvosty. Bylo to pro nás jedno z nejprestižnějších turné, vždyť jsme zpívali ve třech nejúžasnějších sálech miliardové Číny. Pro turné jsme připravili na přání pořadatelů nový repertoár a byli jsme moc rádi, že se čínskému publiku líbil, přidávali jsme na přání i další skladby. Byl to pro nás všechny velký zážitek a věříme, že se opět do Číny s koncertním programem vrátíme,“ dodal ředitel sboru.

Těleso si ale příliš odpočinku neužije, v následujících dnech ho čekají další koncerty na domovské půdě a již na konci listopadu odlétají dvě koncertní sestavy do Japonska a Jižní Koreje, kde stráví i Štědrý den.

Český chlapecký sbor BONI PUERI byl založen v roce 1982. Patří k nejvýznamnějším evropským hudebním tělesům. Dvousetčlenný sbor dosud absolvoval více než 3500 samostatných koncertů po celé Evropě, Americe a Asii. Je jmenován kulturním velvyslancem sborové federace při Evropské unii.

Po návratu z velice úspěšného torné po Číně vyzpovídal Tomáš Peterka sbormistra Českého chlapeckého sboru BONI PUERI Pavla Horáka, zástupkyni ředitele Školy sborového zpěvu Hanu Musílkovou a dva členy sboru - Lukáše Endeho a Lukáše Zavřela. Příjemný poslech.

Český chlapecký sbor BONI PUERI poslal Českému rozhlasu Hradec Králové pozdrav z turné v Číně
autoři: Tomáš Peterka , Český chlapecký sbor Boni pueri
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.