Igor Chomenko vyrůstal ve stejném městě jako autor legendárního Neználka, ale pohádkář to není!

4. říjen 2016
Regionální scéna

Ve stejném městě jako Nikolaj Nosov, autor legendárních knih o Neználkovi, vyrůstal i muzikant Igor Chomenko. Až do svých 12 let chodil do základní umělecké školy v ukrajinské Irpini, nedaleko Kyjeva. Rodiče - otec inženýr stavební techniky a matka učitelka, se poté rozhodli vydat za snadnějším životem do Česka.

Ač sami bez hudebních ambicí, podporovali v Igorovi muzikantský talent a nechali ho vystudovat konzervatoř v Pardubicích. Na tu pak Igor navázal studiem na pražské AMU, když si mezitím odskočil do japonské prestižní Toho Gakuen School of Music.

Igor má rád špičkovou populární hudbu, aktivně hostuje u Českého národního symfonického orchestru a také se věnuje hudbě středověké.

Společně se symfoniky provázel slavného George Michaela na celém evropském turné a jeho srdce, jak už bylo řečeno, bije i pro tzv. starou hudbu.

V současné době vede Igor Chomenko soubor Bohemian Bards, který se zaobírá především hudbou gotickou.

Hudebně i tematicky pestrobarevnou Regionální scénu si můžete poslechnout v našem zvukovém archivu.

Srdečně vás zve k poslechu autor pořadu František Mifek.

Muzikant Igor Chomenko s moderátorem Františkem Mifkem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové
autor: František Mifek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.