Jako melodie zní všechno, na co poctivý kapelník JH Big Bandu Jiří Hasal sáhne

22. březen 2016
Regionální scéna

Sounds like a melody - titul písně populární německé skupiny Alphaville jako by charakterizoval provedení jakékoliv skladby v podání JH Big Bandu.

JH Big band Hradec Králové působí již od roku 1978, původně jako orchestr při hudební škole.

Hraje v klasickém big bandovém obsazení, t.j. 4-5 trumpet, 4 trombony, 5 saxofonů, piano, kytara, basová kytara a bicí nástroje.

Věnuje se interpretaci klasického i moderního jazzu, ale i známým melodiím z muzikálů a filmů.

S orchestrem vystupují kmenoví zpěváci Jana Svobodová, Alena Drtinová, dle dohody s pořadatelem i hosté jako Eva Pilarová, Jitka Zelenková, Laďa Kerndl, Karel Hála, Eva Emingerová a Jakub Ryba.

JH Big band dosáhl výrazných úspěchů na festivalech ve Vyškově, Praze, Lanškrouně, Slaném či Semilech nebo Liberci. Podnikl také několik zahraničních zájezdů na velké festivaly do Německa, Polska, Norska, Švédska, Maďarska a Španělska .

Na Mezinárodním hudebním festivalu Česká Kamenice JH Big Band obhájil v roce 2015 po dvou letech 1. místo mezi big bandy.

Konkurence byla veliká, parádně hrající kapely z Polska, Slovinska, Maďarska a Německa však nestačili na vynikající výkon JH Big Bandu!

Společně s Jiřím Hasalem se nad historií celé jeho kapelnické a pedagogické činnosti sešel František Mifek.

Kapelník JH Big Bandu Jiří Hasal s moderátorem Františkem Mifkem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kromě oživlých vzpomínek a třeskuté současnosti zazněly některé hudební perly z našeho archivu, stejně jako známé i méně známé hlasy swingových zpěváků současnosti.

První jarní pondělí a jeho Regionální scéna byly věnovány především swingu.

Tak swingujte s námi.

Hezký poslech!

autor: František Mifek
Spustit audio