Jazzman a hlavně srdcař Petr Kroutil a jeho Orchestra. Hudba, která vám rezonuje v celém těle

30. květen 2017
Regionální scéna

Svět je bezpochyby poctěn mít talentovaného „umělce mezi hudebníky“ jako je Petr Kroutil. Jeden z nejvýraznějších a charismatických jazzmanů u nás. Saxofon a klarinet vystudoval na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Na prestižní Berklee College Of Music v Bostonu studoval Jazz Composition a Performance.

Dále studoval indickou flétnu dva roky na Kathmandu University v Nepálu. U nás je znám jako Danny Smiřický ze seriálu Prima sezóna podle Josefa Škvoreckého.

Získal řadu českých i zahraničních hudebních ocenění (např. B.e.s.t. Award of Berkelee College).

Od 18 let hrál po boku Ondřeje Havelky a ve věku 22 let spoluzaložil big band Pražský swingový orchestr, kde byl sedm let sólistou. Jako jediný Čech hrál i na zahajovacím festivalu Olympiády v Londýně v roce 2012.

Již šestým rokem hraje se svým pop jazzovým tělesem Petr Kroutil Orchestra. V roce 2016 zakládá ambiciózní big band založený na hudbě jazzu 20. a 30. let. Original Vintage Orchestra. V tomto big bandu působí jako kapelník, sólista, zpěvák a aranžér.


Zažít Petra Kroutila při jeho hudebním vystoupení je zárukou dobré nálady, můžete očekávat nepředvídané improvizace i smysl pro humor, kterým dokáže zapojit své posluchače více „do hry“, a hlavně, prožitek z hudby, který vám bude ještě dlouho rezonovat v celém těle. Ne nadarmo věnoval roky dřiny a odříkání splnění svých představ o studiu hudby. Je jasné, že Petr je nejen muzikant, ale hlavně srdcař, který dokáže probudit emoce svých posluchačů.

Jaké to je živit se u nás hudbou, ale také o Prima sezóně si Petr Kroutil povídal v pondělí 29. května 2017 po 18. hodině v přímém přenosu pořadu Regionální scéna z radiokavárny Českého rozhlasu Hradec Králové v Havlíčkově ulici se sourozenci Tomášem a Lucií Peterkovými.

Příjemný poslech!

autoři: Tomáš Peterka , luc
Spustit audio