Kantoři žáky neděsí, těší naopak již 45 let své posluchače a příznivce!

18. červenec 2016

Folková skupina Kantoři působí na české hudební scéně od listopadu 1970 a patří tak mezi nejdéle hrající skupiny v celé České republice. Svojí vysokou interpretační úrovní se kapela zařadila mezi hudební stálice, o něž zájem s léty neupadá.

Hudební krédo kapely zůstává stejné od jejího vzniku: Navázat na muzikantské tradice minulosti, přiblížit současnému posluchači hudební a textové kouzlo lidových písní a melodií od nejstarších dob až po současnost.

A potěší vás zvukovými kombinacemi houslí, příčné flétny, kláves, akordeonu, akustické a elektrické kytary s historickými nástroji - dvěma niněrami, trumšajtem, zobcovými flétnami, fidulou, fanfrnochem, středověkými dudami, píšťalou s měchuřinou, tin whistle, low whistle, chalumeau, klarinetem, bodhránem, dvojitými bubínky a perkusemi.

V současném složení kapela účinkuje od května 1993.

Na koncertech Kantoři vystupují ve stylizovaném dobovém oblečení.

Během svého působení skupina šířila krásu evropské lidové hudby v řadě zemí (Německo, Polsko, Maďarsko, Rusko, Ukrajina, Řecko, Malta, Španělsko, Portugalsko, Francie, Dánsko, Kuba, Kypr, Vietnam, Švýcarsko, Itálie).

Na svém kontě mají Kantoři desítky nahrávek v rozhlase, řadu vystoupení v televizi, jedenáct vydaných hudebních alb a tři DVD.

Jak už jste si mohli všimnout o řádek výše, rozhlas, notabene královéhradecký, vlastní řadu prvotních nahrávek Kantorů.

Eva Černíková, moderátor František Mifek a Jan Filip ze skupiny Kantoři

A od toho se také odvíjí dlouholeté přátelství kapelníka Kantorů Jana Filipa s mnoha rozhlasáky, Františka Mifka nevyjímaje.

Právě posledně jmenovaný redaktor a moderátor pozval k benefičnímu povídání Evu Černíkovou a Jana Filipa do pořadu Regionální scéna.

Příjemné výroční vzpomínání, řada starších i novějších melodií i plány do budoucna zaznělo ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové.

Užívejte i vzpomínejte s námi. Hezký poslech!

autor: František Mifek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.