Potěžkejte "Devítku" při poslechu pozorně; určitě ji neshledáte lehkou!

25. únor 2015

"Devítka" je folková skupina, po dvaceti letech na scéně spíš folková veličina. Tvůrčím autorem a hybatelem je Honza Brož. Patnáct let jste ho spolu s Jindřiškou Brožovou mohli vídat ve skupině Žalman a spol. Devítka se opírá o dvě dospělé kytary, výbornou baskytaru, barevný vokál, ale hlavně o původní repertoár melodických písniček, nad jejichž texty se dá (ale nemusí) přemýšlet.

Kapela vydala již osm CD z nichž nejúspěšnější se jmenuje "Duše v peří". Poslední má název "U Ježíška 9", a je složeno z převážně původních adventních písní.

Devítka se opírá o dvě dospělé kytary, výbornou baskytaru, barevný vokál, ale hlavně o původní repertoár melodických písniček, nad jejichž texty se dá (ale nemusí) přemýšlet.

V současné době s Devítkou vystupuje jako host zpěvačka Madla Klupková, která kapelu obohacuje o pátý vokál.

Nahrávka Koncertu Studia Noc - kapela Devítka v Country clubu Lucie v Hradci Králové

"Devítka" má za sebou pozoruhodné počiny. Honza Brož slibná očekávání vytrvale naplňuje, zhodnotil i slušnou řádku tovaryšských let a stovek koncertů v Žalmanově Spolu.

Při poslechu si užijete nápaditých hudebních kompozic a znamenitých vokálů. Za zvláštní zmínku stojí Brož textař; pojí myslivé racio s poetickými podněty nevšedním způsobem. Finálový zvuk "Devítky" umí dotáhnout k dokonalosti Mirek Hron u zvukařského pultu.

Příjemný poslech!


Zvětšit mapu
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.