Saturday Morning Band kombinuje staré a nové pojetí swingu

18. září 2014

Kapela vznikla v roce 2011 na podzim v září z obyčejného nápadu: "Tyvado, moh' bych udělat ňákej band...". Až do zimy probíhala celková stabilizace všech hráčů, nacvičili nějaký repertoár, díky hodnému panu řediteli Domu dětí a mládeže DOMINO Hronov sehnali i zkušebnu a začali hrát.

Saturday Morning band je orchestr složený vesměs z vysokoškolských studentů (většina z nich studuje hudbu), hrající jazz a swing.
Ve svém středu má již zkušené muzikanty. Někteří z nich nabírali zkušenosti třeba po boku Pavla Bobka či v kapele Timotej i jinde.

O tom, jak je těžké zkoušet na dálku, jak vybírají repertoár, ale i o snech a plánech, si s třemi členy Saturday Morning band v pořadu Regionální scéna v úterý 16. září 2014 po 18 hodině povídal Tomáš Peterka.

Saturday Morning Band je jedenáctičlenné těleso, zaměřené především na swing líznutý bebopem a trochou improvizace a čerpá z hudby 30. až 50. let 20. století. Jedná se hlavně o swing americký, když se zabrousí do národa Českého tak spíše do let 20. a 30.

Pěkný poslech!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.