Žalman slaví sedmdesátku celé jaro!

7. červen 2016
Regionální scéna

Pavel Lohonka, uměleckým jménem Pavel Žalman Lohonka, zkráceně též Žalman, narozený 20. března 1946 v Českých Budějovicích, je český folkový písničkář, jedna z nejvýraznějších postav české folkové scény.

Byl a je vůdčí postavou několika významných českých folkových souborů, velmi známé je jeho působení v legendární jihočeské folkové kapele Minnesengři, kde působil od roku 1969 až do roku 1985.

Spolupracoval i s další významnou jihočeskou folkovou skupinou Nezmaři či pardubickou skupinou Stopa (skupina Spojených trampských osad Pardubice).

V současné době působí od roku 1982 ve své vlastní hudební skupině s názvem Žalman & spol. Tato skupina je od roku 2012 složena z Pavla Lohonky, Petra Novotného, Michaely Hálkové a Pavla Maliny.

Vlastní tvorba Pavla Lohonky čerpá z několika inspiračních zdrojů. Vedle jihočeských lidových písniček jsou patrny velmi výrazné inspirační zdroje z tvorby různých osobností světového folku, v menší míře též lidová hudba jiných národů.

Bilanční rozhovor se staršími i nejnovějšími písněmi z alba „Cestující muž", vám nabídl pořad Regionální scéna, který vysílal Český rozhlas Hradec Králové v pondělí 6. června 2016, krátce po 18. hodině.

Autor František Mifek i host Pavel Žalman Lohonka vás co nejsrdečněji zvou k poslechu!

Pavel Lohonka, uměleckým jménem Pavel Žalman Lohonka
autor: František Mifek
Spustit audio