Jak má vypadat konzumace jídla před sportem nebo při sportu? Záleží o jaký druh pohybu se jedná

30. červen 2016

V projektu 6+1 se věnujeme zlepšování životního stylu a našemu zdraví. Pět rozhlasových kolegů se snaží zdravě zhubnout a jeden zdravě přibrat. "Odborný dohled" nad nimi má doktorka Kateřina Cajthamlová.

Jsou sporty, u kterých je důležité, aby strava byla alespoň 1,5 hodiny před zahájením sportovní aktivity. To znamená, ne později než dvě hodiny před sportem.

Mezi tyto aktivity patří hlavně běh. Tam je důležité pravidelné dodávání polysacharidů.

Čtěte také

Tedy minimálně hodinu před touto aktivitou bychom měli jíst nějaké celozrnné vločky, nebo kousek chleba. Prostě nějaké dobře stravitelné polysacharidy. A nejpozději půl hodiny po této aktivitě by se sacharidy měly doplnit opět. Protože při běhu se zpracovává sacharidová složka potravy, radí MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Totéž platí i pro rekreační cyklistiku.

Aby člověk nenosil zásoby na těle, tak musí potrava odpovídat zpracované živině.MUDr. Kateřina Cajthamlová

Před aktivitami typu posilovna je naopak potřeba jíst nejlépe hodinu a půl. Ne hodinu před touto aktivitou. Raději dvě hodiny před touto aktivitou. Aby tělo mělo čas potravu strávit. Po této aktivitě může být potrava klidně tučnější.

Pro cyklisty a běžce tedy platí polysacharidová strava 1 hodinu před cvičením a půl hodiny po cvičení.

Pro vzpěrače, nosiče, nebo ty, co kácejí stromy, platí tučnější strava 1,5 až 2 hodiny před cvičením.

fitness

Jak se díváte na podpůrné preparáty před cvičením?
Podpůrné preparáty mají svůj význam tam, kde je člověk nemocný. A potom mu je doporučí lékař. Nebo mají význam pro vrcholové sportovce. A také když podnikáte nárazový výkon, na který normálně nejste zvyklí.

Příklad.: Jedete na dovolenou do Alp na lyžování. Měsíc před odjezdem má cenu začít preventivně užívat nějakou podpůrnou věc. Abyste tu dovolenou neodstonali.

Také když už na dovolené jste. Tak při naplánovaném výletě do vysokých hor s batohem na zádech mají výživové doplňky své místo, doporučuje Kateřina Cajthamlová.

Rozhodně podpůrné přípravky nepoužívejte déle než dva měsíce. A také je střídejte. Je to totéž, jako s normální potravou!

Dietoložka Kateřina Cajthamlová radí v rámci projektu 6+1
autoři: KLO , Kateřina Cajthamlová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.