Je dobré jíst před spaním? A co noční jídlo? Radí MUDr. Kateřina Cajthamlová

24. červen 2016

V projektu 6+1 se věnujeme zlepšování životního stylu a našemu zdraví. Pět rozhlasových kolegů se snaží zdravě zhubnout a jeden zdravě přibrat. "Odborný dohled" nad nimi má doktorka Kateřina Cajthamlová.

Pokud jdete spát velmi pozdě večer, tak samozřejmě potřebujete druhou večeři. Určitě by stačil kousek chleba s nízkotučným sýrem či tvarohem. Nebo plátek vysokomasé šunky a k tomu kousek ovoce. Nebo můžete mít místo ovoce zeleninu.

Dvě hodiny před spaním, pokud máte hlad, si něco lehkého k jídlu dát můžete.Doporučuje MUDr. Kateřina Cajthamlová

A proč dostaneme v noci hlad?
V noci můžeme dostat hlad z mnoha důvodů. Třeba, že špatně přes den jíme, nebo máme nějaké stresy, nevečeříme či špatně spíme. A můžeme mít také špatný zdravotní stav.

Čtěte také

Můžeme se budit, protože máme problémy například se srdcem. Nebo se vzbudíme a tělo si vzpomene, že vlastně nevečeřelo. Nebo se můžeme budit, protože jsme naopak přejedeni. A tělo by chtělo jíst, protože neví, co se s ním přesně děje, říká MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Je dobré jíst před spaním? A co noční jídlo?

Možná jen zajídáme nějakou špatnou, nepříjemnou myšlenku.MUDr. Kateřina Cajthamlová

Můžeme mít starosti a tím pádem se budíme. A ty naše starosti zajídáme.

Každopádně platí jedno pravidlo. Zkontrolujte si, co jíte přes den. Možná platíte za potravinový dluh, který jste si nadělali právě přes den.

Zjistěte, jaká je úroveň vašeho stresu. A jaký je váš zdravotní stav. A zapisujte si, co vás první napadne, když se v noci vzbudíte!

Dietoložka Kateřina Cajthamlová radí v rámci projektu 6+1
autoři: KLO , Kateřina Cajthamlová
Spustit audio