Každý den bychom si měli dopřát kvalitní maso. Ale nezapomeňte k němu přidat i zeleninu!

5. červen 2016

Maso a uzeniny. Rady a tipy na změnu životního stylu. Dnes vám v rámci našeho projektu 6+1 radí nutriční poradkyně Jaroslava Pavlíčková z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Jsme národ, který má rád uzeniny. Ale musíme si uvědomit, že v dnešní době se dá koupit uzenina, kde je poměrně velké množství zpracovaného masa, ale jsou i uzeniny, kde je masa velice málo. Ale zase je v nich hodně tuku!

Pokud budeme vynechávat sůl do přípravy pokrmů a vynecháme potraviny, které jsou koncentrované solí, tak pro naše zdraví uděláme poměrně dost.

Každá uzenina obsahuje 50 až 60 procent tuku a hodně soli. Tím pádem je to vysoce energetická potravina a s tou bychom opravdu měli šetřit.Jaroslava Pavlíčková, nutriční poradkyně

Někdy bývá poměr masa v uzeninách malý a tak se můžeme setkat s přídavkem kůží a různých přídavných látek, které pro naše tělo prospěšné není.

Na jaké maso se máme zaměřit?
Maso je pro nás velmi důležité, protože obsahuje kvalitní živočišnou bílkovinu. Vždy by to mělo být maso, které bude kvalitní, bude libové, nebude moc tučné.

„Občas si můžeme dopřát i bůček. Ale každý den bychom si měli dopřát kvalitní maso, ať je jakékoliv. Mohou to být ryby, bílá masa, ale i červené maso. Ale hlavně by to mělo být kvalitní maso," doporučuje nutriční poradkyně Jaroslava Pavlíčková.

Kvalitní maso a kvalitní zelenina patří k sobě

Záleží zvolený typ masa i na věku člověka?
Já si myslím, že ne. Jsou lidé, kteří nejedí bílá masa, ryby, jsou třeba jen na červeném mase. Ale vždy by k masu měla být připravená zelenina nebo něco podobného, aby tuky odcházely s vlákninou do stolice, aby se nám nezadržovaly v těle.

Nezapomínejte k masu přidávat zeleninu!Jaroslava Pavlíčková, nutriční poradkyně

Jíst ryby dvakrát v týdnu?
Je to zdraví prospěšné. Ryba je lehce stravitelná, obsahuje dobré tuky, zdravé omega 3 mastné kyseliny. Takže ryby jsou opravdu zdravé a pokud je máme rádi, tak je jen doporučuji. Rybí maso se nedá ničím jiným nahradit.

„Jezte to, co vám chutná, ale i to, co je zdravé,'' dodává Jaroslava Pavlíčková.

Nutriční terapeutka Jaroslava Pavlíčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové
Spustit audio