Celer je zelenina, s níž se v kuchyni moc nepočítá. Změňte to a udělejte si celerové noky

Noky s bazalkovým pestem (ilustrační foto) - Foto: Julio Martínez,  CC BY-NC-ND 2.0

Noky s bazalkovým pestem (ilustrační foto)Foto: Julio Martínez, CC BY-NC-ND 2.0

V tuhle dobu je to se zeleninou vždy náročné, ta mimosézónní je předražená a zimní zeleninu už obvykle nemůžeme ani cítit. To se pak snažíme zakomponovat ji do jídel, která jíme běžně, ale na první pohled v nich nebude tak evidentní. No a tohle všechno splňují celerové noky, které se dají používat všude, kde byste použili ty klasické bramborové.

Zapomeňte na to, že celer patří jen do základu omáček, a udělejte z něj hvězdu svého kulinářského umění. 

Kořenovou zeleninu bychom měli do svých jídelníčků zařazovat mnohem častěji, než to děláme. Je totiž bohatým zdrojem vitaminů, minerálních látek i éterických olejů. Celer patří mezi nejznámější druhy, a tak jsme se na něj dnes zaměřili. Připravte si s námi lahodné celerové noky. 

Vaříme s rozhlasem

Tak, dobrou chuť! 

Co budete dnes potřebovat: 

600 g celeru
2 lžíce olivového oleje
600 g brambor
50 g nastrouhaného parmazánu
200 g hladké mouky + trochu na podsypání
1 vejce
25 g másla 

Celer - Foto: Fotobanka Pixabay

Postup přípravy:
Očištěný celer nakrájejte na kostky a dejte do pekáče. Zakapejte olejem a pečte 30 minut při 180 stupních.
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a mírně zchladlé nastrouhejte.
Osolte a opepřete. Přidejte vychladlý a nastrouhaný pečený celer. Přimíchejte parmazán s moukou a vejcem a na pomoučněné pracovní ploše vypracujte měkké, nelepivé těsto.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Těsto rozdělte na části a z každé vyválejte na váleček. Nakrájejte jej na centimetrové kousky a ty nasypte do vroucí vody. Vařte 2 až 3 minuty, dokud nevyplavou na hladinu. Hotové noky slijte.
Nasypte je do pánve s rozehřátým máslem. Orestujte dozlatova. 

Pořad: Vaříme s Habadějem  |  Stanice: Hradec Králové
Čas vysílání: sobota 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Královehradecký kraj
  D11EXIT 62, práce údržby, omezení, Od 21.08.2017 07:00 Do 21.08.2017 10:00, , údržba a opravy svodidel, zdroj: ŘSD
  D11, mezi km 75.8 a 75.6, ve směru Praha, práce na silnici, zúžení vozovky na dva jízdní pruhy, Od 20.08.2017 08:59 Do 31.08.2017 10:00, výstavba informačních portálů, doprava vedena dvěma provizorními ...
  ulice Skupova, Hradec Králové, okr. Hradec Králové, uzavřeno, práce na inženýrských sítích, Od 21.08.2017 08:00 Do 31.08.2017 23:59, úplná uzavírka části ul. Ladova, Bidlova a Skupova v Hradci Králové ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace