Celer je zelenina, s níž se v kuchyni moc nepočítá. Změňte to a udělejte si celerové noky

V tuhle dobu je to se zeleninou vždy náročné, ta mimosézónní je předražená a zimní zeleninu už obvykle nemůžeme ani cítit. To se pak snažíme zakomponovat ji do jídel, která jíme běžně, ale na první pohled v nich nebude tak evidentní. No a tohle všechno splňují celerové noky, které se dají používat všude, kde byste použili ty klasické bramborové.

Zapomeňte na to, že celer patří jen do základu omáček, a udělejte z něj hvězdu svého kulinářského umění.

Kořenovou zeleninu bychom měli do svých jídelníčků zařazovat mnohem častěji, než to děláme. Je totiž bohatým zdrojem vitaminů, minerálních látek i éterických olejů. Celer patří mezi nejznámější druhy, a tak jsme se na něj dnes zaměřili. Připravte si s námi lahodné celerové noky.

Tak, dobrou chuť!

Co budete dnes potřebovat:

600 g celeru
2 lžíce olivového oleje
600 g brambor
50 g nastrouhaného parmazánu
200 g hladké mouky + trochu na podsypání
1 vejce
25 g másla

Celer

Postup přípravy:
Očištěný celer nakrájejte na kostky a dejte do pekáče. Zakapejte olejem a pečte 30 minut při 180 stupních.
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a mírně zchladlé nastrouhejte.
Osolte a opepřete. Přidejte vychladlý a nastrouhaný pečený celer. Přimíchejte parmazán s moukou a vejcem a na pomoučněné pracovní ploše vypracujte měkké, nelepivé těsto.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Těsto rozdělte na části a z každé vyválejte na váleček. Nakrájejte jej na centimetrové kousky a ty nasypte do vroucí vody. Vařte 2 až 3 minuty, dokud nevyplavou na hladinu. Hotové noky slijte.
Nasypte je do pánve s rozehřátým máslem. Orestujte dozlatova.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.