Čočka po řecku (Velká evropská kuchařka) 26.1.2008
Suroviny:
450 g čočky, 5 lžic olivového oleje, 4 cibule, polovina pórku, 6 stroužků česneku, 1/4 celeru, 2 mrkve, 300 g rajčat, mletý bílý pepř, 3 bobkové listy, petrželka, sůl, 1 citron
Postup:
Čočku namočíme. Mezitím na rozehřátém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, pórek a česnek, pak přidáme na kostičky nakrájený celer a mrkev, osmahneme, doplníme namočenou scezenou čočku, nakrájená oloupaná rajčata, mletý pepř a bobkový list. Mírně podlijeme vodou a pod pokličkou za občasného podlévání zvolna dusíme doměkka.
Do hotové čočky přidáme nadrobno nakrájenou čerstvou petrželku, osolíme (bobkové listy vyjmeme)a obložíme řezy citronu. Podáváme jako samostatný pokrm s čerstvým bílým chlebem.
Vaříme s Habadějem v sobotu 26.1.2008 v 11:10 hodin.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.