Cuketovo houbové ragú je zdravé, chutné a přitom netradiční

Cukety jsou nejen zdravé, ale také navíc chutné! - Foto: Fotobanka Stock.xchng

Cukety jsou nejen zdravé, ale také navíc chutné!Foto: Fotobanka Stock.xchng

Urodilo se nám jich na zahrádkách plno. Cuket! Mají minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhají při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Mají také protirakovinné účinky. A lze je nápaditě upravit.

Zvláště slupky cuket obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Cuketa se navíc jako nízkoenergetická zelenina výborně uplatňuje při zeštíhlujících dietách. Její zařazení do jídelníčku zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev. 

Jaké suroviny budete potřebovat pro dnešní recept: 

Žampiony nadrobno nakrájené - Foto: Czech Specials

Žampiony nadrobno nakrájenéFoto: Czech Specials

500 g cuket
500 g žampiónů
3 lžíce oleje
sůl
pepř
100 ml zeleninového vývaru
150 g jogurtu
1 lžička škrobu
3 lžíce nadrobno pokrájené pažitky
1/2 lžičky strouhané citrónové kůry
cukr 

A postup přípravy cuketovo houbového ragú: 

Cukety omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Žampióny očistíme a podle toho jak jsou veliké je buď rozpůlíme nebo rozčtvrtíme.
Ve velké pánvi rozehřejeme olej a cuketu se žampióny na něm na prudkém ohni za stálého míchání opékáme. Stačí pět minut.
Osolíme, opepříme, vyjmeme, ale necháme v teple.
Do pánve nalijeme zeleninový vývar a vypečený tuk rozmícháme a povaříme. Mezitím smícháme jogurt se škrobem, vlijeme do zeleninového vývaru a ještě společně povaříme.
Pak vmícháme pažitku a citrónovou kůru a omáčku opepříme, osolíme a můžeme přisladit.
Omáčkou zalijeme cukety a žampióny, promícháme a hned podáváme. 

Přejeme dobrou chuť! 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

3 tipy jak můžeme cukety přípravovat: 

Nakrájená cuketa - Foto: Michal Plšek

Nakrájená cuketaFoto: Michal Plšek

Dušení: Chceme-li uspíšit průběh dušení, je dobré nakrájet cuketu na kolečka nebo malé kostičky a ty položit asi na 15 minut na čistou utěrku. Pokud chceme proces ještě víc uspíšit, nakrájené kousky osolíme. 

Smažení: Smažit můžeme v trojobalu nebo v těstíčku. Smažíme vždy oloupanou zeleninu. Vedle cuket se dobře smaží také tykve chřestové (kabačky) a patizony. 

Zapékání: Pokud zapékáme plněné cukety, vydlabeme dužinu a část jí použijeme do náplně. Ze zbytku můžeme připravit salát nebo pomazánku. 

Pořad: Vaříme s Habadějem  |  Stanice: Hradec Králové
Čas vysílání: sobota 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Královehradecký kraj
  Viditelnost: snížená viditelnost na méně než 100 m, Klenice
  ulice K Sirkárně, Nové Město nad Metují, okr. Náchod, uzavřeno, stavební práce, Od 23.10.2017 10:00 Do 30.11.2017 23:59, Úplná uzavírka místní komunikace v délce cca 135 m. Příjezd pro obslužnost pozemků ...
  silnice III/3025, Martínkovice - Božanov, okr. Náchod, uzavřeno, stavební práce, Od 23.10.2017 07:00 Do 05.11.2017 23:59, Jedná se úplnou uzavírku silnice č. III/302 5 v úseku od konce obce Martínkovice ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace