Cukety plněné masem a cibulí, Jsou zdravé, chutné a přitom netradiční

Urodilo se nám jich na zahrádkách plno. Cuket! Mají minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhají při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Mají také protirakovinné účinky. A lze je nápaditě upravit.

Zvláště slupky cuket obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Cuketa se navíc jako nízkoenergetická zelenina výborně uplatňuje při zeštíhlujících dietách. Její zařazení do jídelníčku zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev.

Jaké suroviny budete potřebovat pro dnešní recept:

2 cukety
160 g mletého masa hovězího masa
160 g mlatého masa vepřového
4 červené cibule
2 žluté cibule
100 g vařené rýže
2 malá rajčata na ozdobu
2 plátky toastového chleba
6 lžic olivového oleje
4 lžíce sterilovaného hrášku
2 lžičky medu
hrst lístků máty peprné
petrželka
sůl
pepř
čubrica

Cukety

A postup přípravy cuket plněných masem a cibulí:

Žluté cibule oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na lžíci rozpáleného oleje dozlatova.
Plátky toastového chleba necháme rozmočit ve vodě a vodu vymačkáme.
Všechno maso promícháme s rozmačkaným chlebem, orestovanou cibulí, vařenou rýží a hráškem.
Směs doplníme najemno nasekanou mátou a petrželkou dochutíme solí, pepřem a čubricou.
Cukety podélně rozkrojíme, vydlabeme semínka, naplníme je masovou směsí a potřeme olivovým olejem.
Cukety ozdobíme plátky rajčat a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů - dvacet minut.
Červené cibule oloupeme, nakrájíme na plátky a orestujeme na rozpáleném zbylém olivovém oleji.
Osolíme, opepříme, smícháme s medem a necháme krátce zkaramelizovat.
Cukety doplníme zkaramelizovanou cibulkou, ozdobíme mátou.

Přejeme dobrou chuť!

3 tipy jak můžeme cukety přípravovat:

Dušení: Chceme-li uspíšit průběh dušení, je dobré nakrájet cuketu na kolečka nebo malé kostičky a ty položit asi na 15 minut na čistou utěrku. Pokud chceme proces ještě víc uspíšit, nakrájené kousky osolíme.

Cukety

Smažení: Smažit můžeme v trojobalu nebo v těstíčku. Smažíme vždy oloupanou zeleninu. Vedle cuket se dobře smaží také tykve chřestové (kabačky) a patizony.

Zapékání: Pokud zapékáme plněné cukety, vydlabeme dužinu a část jí použijeme do náplně. Ze zbytku můžeme připravit salát nebo pomazánku.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.