Dušená krkovice se sušenými švestkami

Suroviny: 600 g vepřové krkovice, 6 lžic oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, 2 pórky, 1 červená cibule, 1 žlutá paprika, lžička oregána, 12 sušených švestek, snítka bazalky, sůl, mletý pepř

Postup:
V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje a orestujeme na něm krkovici nakrájenou na několikacentimetrové kousky. Smažíme ze všech stran asi 15 minut. Potom přilijeme ocet a ještě chvíli smažíme, až se odpaří. Pak maso z pánve vytáhneme, odložíme chvíli na teplé místo a do výpeku od masa dáme zbylý olej, na kolečka nakrájený pórek, jemně nakrájenou červenou cibuli a na nudličky nakrájenou papriku. Osolíme, opepříme a okořeníme oregánem. Smažíme asi 10 minut.
Potom do hrnce vrátíme maso, podlijeme vodou, aby bylo vše ponořené. Dusíme na mírném ohni přikryté pokličkou, občas podlijeme. Když je maso téměř měkké přidáme do směsi sušené švestky a ještě společně dusíme.
Příloha:
Brambory vařené, opečené, rýže.

Vaříme s Habadějem v sobotu 14. července 2012 v 11:10 hodin. Dobrou chuť přeje ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ a ZDENA KABOURKOVÁ.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.