Fazole zapečené se zelím (Velká evropská kuchařka - ruský recept) 12.7.2008
Suroviny:
250 g bílých nebo barevných fazolí, 5 lžic rajčatového protlaku, 300 g hlávkového zelí, 2 lžíce másla, sůl, mletý pepř, máslo na vymazání zapékací mísy, 3 lžíce natě jarní cibulky, 3 lžíce strouhanky, 2 lžíce nastrouhaného tvrdého sýra
Postup:
Namočené fazole uvaříme doměkka, scedíme je a smícháme s rajčatovým protlakem. Hlávkové zelí nakrájíme, na lžíci rozehřátého másla ho osmahneme, pak ho osolíme, opepříme a ještě asi 15 minut zvolna dusíme.
Zapékací mísu vymažeme máslem a dáme do ní nejprve fazole s protlakem, na ně vrstvu dušeného zelí, posypeme natí jarní cibulky a strouhankou smíchanou se sýrem. Nakonec na povrch rozložíme kousky zbylého másla a vložíme do předehřáté trouby. Fazole se zelím zapékáme přibližně 30 minut.
Podáváme je s chlebem a nakládanou zeleninou.
Vaříme s Habadějem v sobotu 12.7.2008 v 11:10 hodin.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.