Gulaš (Gulaschfleisch) podle Magdaleny Dobromily Rettigové!

Víte, že guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou? Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš. V původní maďarské verzi jde o hovězí (jak název napovídá) polévku, která není NIKDY zahušťována moukou.

Guláš ač má blízko k polévce, může být i hlavním jídlem. Mimo Maďarsko se pod pojmem guláš rozumí dušené maso následně zahuštěné, podávané se všemožnými přílohami. Tato krmě se blíží maďarskému perkeltu.

Základem guláše vařeného u nás je cibule, která se smaží na sádle nebo rostlinném oleji. K tomu se přidá maso a mletá paprika, které se zpravidla orestují, pak se přidá rajčatový protlak a poté se vše zaleje, hovězím, příp. zvěřinovým vývarem či vodou a dusí do měkka.

Čtěte také

Tak, pokud z toho všeho nemáte ještě v hlavě guláš, můžete si s námi připravit guláš podle Magdaleny Dobromily Rettigové!

Budete potřebovat tyto suroviny: 1 kg hovězího masa z kýty, 100 g másla, 4 velké cibule, 1 petržel, sůl, 500 ml hovězího vývaru nebo vody, hrst majoránky, lžičku sladké papriky, 750 g brambor.

V původním receptu Magdaleny Dobromily Rettigové se píše:
„Rozkrájej na malé kostky pro 6 osob nejméně 1 kilo hovězího masa, buď od svíčkové pečeně, nebo ze spodního šálu, dej na rendlík kus másla, 4 velké cibule a petruželový kořínek, obojí drobně rozkrájeno, vlož na to to rozkrájené maso, osol patřičně, přikrej poklicí a nech to dusit; kdyby to tuze vysmahlo, podlej to trochou hovězí polívky nebo také vody, a dej k tomu trochu majoránky, trochu tureckého pepře (paprika) nebo jen obyčejného pepře, když to dáš na mísu, udělej okolo věnec ze zemčat. Tento gulaš může se dělati také z telecího i ze skopového masa.“

Kdo byla Magdalena Dobromila Rettigová?

31. ledna 1785, tedy před 230 lety, se do rodiny vrchnostenského úředníka Františka Artmanna narodila dcera, které při křtu dali jméno Magdalena. Tehdy ještě nikdo netušil, že na svět přišla autorka nejslavnější kuchařky české historie. Dodnes se velkolepé dovednosti tuzemských hospodyněk oceňují zlidovělým výrokem "Vaří jako Rettigová!"

Magdalena Dobromila Rettigová

Nejslavnější dílo Rettigové se datuje k roku 1826 a nese název Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské. V knize je možné najít 1 150 receptů. Většina z nich je velice jednoduchá, tenkrát se zpracovávalo to, co se urodilo na zahrádce, nebo to, co se dalo koupit na trhu. Všechno se zužitkovalo do úplně posledního drobečku.

Vaříme s Habadějem v sobotu 23. května 2015 v 11:04 hodin v přímém přenosu ze Slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli. Dobrou chuť přeje Český rozhlas Hradec Králové a Zdena Kabourková.

Dobrou chuť!


Zvětšit mapu
autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.