Irské zapékané brambory 15.11.2008
Suroviny:
4 až 5 brambor, 1 sklenice mléka, 150 g strouhaného čedaru nebo holandského sýra, worchesterová omáčka, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 100 g másla, 250 g cibule, 2 vrchovaté lžíce strouhanky, sůl, pepř
Postup:
Brambory omyjeme, oloupeme a pokrájíme na tenké plátky pravidelného tvaru.
Do kastrůlku se silným dnem nalijeme mléko a přidáme nastrouhaný sýr. Vaříme na velmi slabém ohni nebo ve vodní lázni za neustálého míchání, dokud se sýr nerozpustí. Odstavíme z ohně a přidáme lžíci worcesterské omáčky.
Do misky nasypeme mouku a přidáme sůl a pepř.
Pekáček vytřeme máslem a naskládáme do něj vrstvu brambor, kterou posypeme moukou se solí a pepřem.
Navrch klademe plátky másla.
Na vrstvu brambor klademe najemno nakrájenou cibuli a přikryjme druhou vrstvou brambor. Posypeme moukou, přidáme kousky másla a zbytek cibule. Třetí a konečnou vrstvu brambor zalijeme sýrovou omáčkou a posypeme strouhankou.
Dáme do trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů.
Vaříme s Habadějem v sobotu 15.11.2008 v 11:10 hodin.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka