Karbanátky plněné sušenými švestkami 20.5.2006
Suroviny:
500 g mletého vepřového masa, 1 žemle, 1 vejce, sůl, mletá sladká paprika, mletý černý pepř, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g sušených švestek, strouhanka, olej.
Rajčatové zelí:
1 hlávka zelí, olej, sůl, 1 cibule, 2 lžíce krystalového cukru, 2 lžíce octa, 200 g rajčat, kopr.
Postup:
Mleté maso promícháme se žemlí namočenou ve studené vodě. /Vymačkáme./ přidáme jemně nastrouhanou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, sůl, mletou papriku a pepř a dobře vypracujeme. Lžící nabíráme kousky masové hmoty, do každého kousku vmáčkneme švestku a uděláme malé karbanátky. Obalíme v prosáté strouhance a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s rajčatovým zelím a knedlíkem.
Rajčatové zelí:
Zelí očistíme, vykrojíme košťál, omyjeme a nakrájíme na nudličky.
Na oleji osmahneme cibulku, osolíme, přidáme cukr, ocet a necháme osmahnout. Potom přidáme zelí, osmahneme, podlijeme trochou vody a dusíme.
Do téměř měkkého zelí přidám nakrájená rajčata a dodusíme.
Během dušení přiléváme rajčatovou šťávu. Nakonec posypeme nasekaným koprem.
Vaříme s Habadějem v sobotu 20.5.2006 v 11:15 hodin.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.