Když rostou, tak stojí za to si připravit zapečené chlupaté knedlíky s houbami

Chlupaté knedlíky vás nikdy nezklamou (ilustrační foto) - Foto: Czech Specials

Chlupaté knedlíky vás nikdy nezklamou (ilustrační foto)Foto: Czech Specials

V Čechách se s oblibou žertuje, že všechny houby jsou jedlé, některé však jen jednou. Houbaření, tedy sbírání hub, je ve skutečnosti v Česku jakýmsi národním sportem. Rozlišování jedlých hub od nejedlých, nebo dokonce jedovatých hub je uměním svého druhu, které se dodnes často předává z generace na generaci.

Jakmile jednou ochutnáte masák, podhřiba nebo bedlu, co vyrostla v lese, už nikdy vás nenadchne houba vypěstovaná na farmě, která je proti té lesní prakticky bez chuti a vůně. V lese nasbírané houby mají výraznou chuť, často se proto do jídel používají jako koření. 

Houby velmi chutně doplňují dušené maso, mohou se smažit, grilovat, restovat na kmínu, umíchat s vejci, mohou být součástí receptů s těstovinami, hodí se zvláště do smetanových omáček. 

Vaříme s rozhlasem

Jaké suroviny budete potřebovat pro dnešní recept: 

700 gramů brambor
250 gramů hrubé mouky
200 gramů čerstvých hub
100 gramů slaniny
50 gramů cibule
40 gramů másla
5 vajec
pepř
sůl 

Houbaři zažívají mimořádně dobrou sezónu - Foto: Jitka Cibulová Vokatá

A postup přípravy zapečených chlupatých knedlíků s houbami: 

Oloupané brambory omyjeme a nastrouháme. Větší část vody z nich slijeme, přidáme sůl, 1 vejce, mouku a dobře vše promícháme.
Lžící namočenou ve vodě vykrajujeme z těsta noky střední velikosti. Vkládáme je do vařící osolené vody a mírným varem je vaříme 8 - 10 minut.
Po vložení do vody knedlíky lehce ode dna nadzvedneme. Uvařené je scedíme a necháme dobře okapat.
Slaninu nakrájíme na kostičky a částečně ji vyškvaříme.
Zapékací mísu vymastíme rozškvařenou slaninou a narovnáme do ní uvařené, na tlustší plátky nakrájené knedlíky.
Na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájené houby, osolíme, slabě opepříme a asi 6 minut je podusíme.
Podušenými houbami obložíme knedlíky, zalijeme vše rozšlehanými, osolenými vejci a v troubě zapékáme tak dlouho, až vejce ztuhnou.
Nakonec vše před podáváním přelijeme zbylou rozškvařenou slaninou a podáváme třeba s dušeným zelím nebo zeleninovým salátem. 

Přejeme dobrou chuť! 

Pořad: Vaříme s Habadějem  |  Stanice: Hradec Králové
Čas vysílání: sobota 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Královehradecký kraj
  Od 24.10.2017 07:25 do 09:30; na silnici v obci Dolany okres Náchod; nehoda; dopravní nehoda dodávka s motorkou, je to bez zranění, bez úniku kapalin, na místo hlídka PČR
  Od 24.10.2017 07:05 do 09:10; na silnici 33 u obce Dolany okres Náchod; nehoda; OA x motorka se zraněním.
  Od 24.10.2017 07:05 do 09:10; v ulici Janáčkova v obci Vamberk okres Rychnov nad Kněžnou; nehoda; havárie OA do ostrůvku.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace