Kotlety na jablkách. V gastronomii platí, že jablko nepadá daleko od kuchyně

Vepřová kotleta na talíři vás vždy potěší (ilustrační foto) - Foto: Martin Čuřík

Vepřová kotleta na talíři vás vždy potěší (ilustrační foto)Foto: Martin Čuřík

Kotleta (z francouzského côtelette, tedy „žebírko", původem z francouzského côte, resp. latinského costa, tedy „bok", „žebro") je plátek masa z boku zvířete poblíž páteře, zpravidla s kostí. Kotleta může být vepřová, telecí, jehněčí, řidčeji hovězí.

Co všechno lze připravit nebo pořídit z jablek? V příbuzenských vztazích se říká, že jablko nepadá daleko od stromu. My tvrdíme, že v gastronomii platí, že jablko nepadá daleko od kuchyně. Z jablek lze připravit téměř vše, co vás napadne. 

Vaříme s rozhlasem

Jablka, která jsou nejběžnějším domácím ovocem, řadíme mezi malvice, tj. jádrové ovoce. Jablka pomáhají (na základě obsahu vlákniny) trávení, jsou dobře stravitelná, čistí zuby a jsou zdravá, obsahují asi 70% vody, dále cukry, malé množství bílkovin, nerostné látky (fosfor, vápník, železo), organické kyseliny (hlavně jablečnou a citrónovou), plno vitamínů a pektiny, které způsobují rosolovatění. 

Jaké suroviny potřebujete pro kotlety na jablkách: 

Jablka - Foto:  hschmider,  pixabay.com

JablkaFoto:  hschmider, pixabay.com

4 kotlety (800 g)
sůl
mletý černý pepř
50 ml oleje
1 cibule
3 jablka
250 ml vývaru
1 lžíce hladké mouky
pažitka 

Postup přípravy: 

Kotlety očistíme a lehce naklepeme. Osolíme je, opepříme, potřeme olejem a necháme chvilku v chladničce odležet.
Na pánvi rozehřejeme olej a kotlety na něm po obou stranách opečeme. Vyndáme je a v oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
Jablka omyjeme a osušíme. Dvě jablka nakrájíme na malé kostičky, přidáme je k cibulce a podlijeme vývarem. Vše důkladně promícháme a vložíme zpět orestované kotlety. Přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme asi 20 minut. Zbylé jablko nakrájíme na plátky, dáme je ke kotletám a vše dodusíme doměkka. Měkké kotlety a plátky jablek vyndáme a uchováme v teple. Omáčku rozmixujeme dohladka, zahustíme moukou, osolíme, opepříme a necháme 20 minut provařit. Kotlety a plátky jablek v omáčce už jen prohřejeme, podáváme s vařenými bramborami a zdobíme pažitkou. 

Zelená jablka - Foto: Fotobanka Pixabay

Jablka se nejčastěji konzumují v čerstvém stavu, protože tak je zaručené uchování všech vitamínů. Nechají se ale zpracovávat jak v domácnosti, tak průmyslově. Vyrábějí se z nich kompoty, zavařeniny, přesnídávky, šťávy, zmrzliny, bývají i základem kečupů a jiných ovocných a zeleninových výrobků. 

V kuchyni se používají zejména na výrobu závinů, buchet, koláčů, zákusků, pohárů, ovocných salátů apod. Dají se z nich vyrobit i alkoholické (kalvados) a nealkoholické (mošty, džusy, limonády) nápoje. V teplé kuchyni se používají k pečenému a grilovanému masu. 

Pořad: Vaříme s Habadějem  |  Stanice: Hradec Králové
Čas vysílání: sobota 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Královehradecký kraj
  silnice III/3025, Martínkovice - Božanov, okr. Náchod, uzavřeno, stavební práce, Od 23.10.2017 00:00 Do 05.11.2017 23:59, Jedná se úplnou uzavírku silnice č. III/302 5 v úseku od konce obce Martínkovice ...
  silnice III/28437, Lužany, okr. Jičín, uzavřeno, oprava povrchu vozovky, Od 20.10.2017 07:00 Do 25.10.2017 23:59, Objížďka - bez rozlišení, IS 11 : přes: silnice I/16 (Dřevěnice), silnice I/35 (Úlibice), ...
  silnice I/14 (ulice Jiráskova), Rychnov nad Kněžnou, okr. Rychnov nad Kněžnou, práce na silnici, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 23.10.2017 00:00 Do 25.10.2017 23:59, z důvodu stavby „I/14 Rychnov ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace