Kotlety s cibulovou marmeládou. Tradice s netradiční chutí!

Šťavnatá kotleta - Foto: Fotobanka Pixabay

Šťavnatá kotletaFoto: Fotobanka Pixabay

Kotleta patří mezi kvalitní části vepřového masa, kromě tuku po obvodu není tučná. Maso si můžeme upravit na mnoho různých způsobů. Dnes si připravíme kotlety netradičně. S cibulovou marmeládou!

Kotleta (z francouzského côtelette, tedy „žebírko“, to původem z francouzského côte, resp. latinského costa, tedy „bok“, „žebro“) je plátek masa z boku zvířete poblíž páteře, zpravidla s kostí. Kotleta může být vepřová, telecí, jehněčí, řidčeji hovězí. 

Cibulová marmeláda je velice pikantní chuťovka, kterou můžeme podávat k masu, jednohubkám nebo jiným dobrotám. Tato marmeláda má velmi široké spektrum použití. 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Co budete potřebovat: 

Červená cibule, zelenina (ilustrační foto) - Foto: Alexej Maximov

Červená cibule, zelenina (ilustrační foto)Foto: Alexej Maximov

4 kotlety
olej olivový
drcený koriandr
drcený černý pepř
sůl
Na marmeládu:
500 g cibule červené
0,8 decilitru vody
víno červené 0,7 decilitru
máslo 50 gramů
cukr 50 gramů
sůl 

Postup přípravy kotlety s cibulovou marmeládou:
Kotlety lehce naklepeme (nejlépe přes mikroténovou fólii). Okraje nařízneme. Posolíme, posypeme drceným pepřem a koriandrem a z obou stran je zprudka opečeme v pánvi na oleji. Pak maso přendáme do pekáčku a dopečeme ještě 20 minut v troubě vyhřáté na 160 °C.
Můžeme přidat koření, které máme rádi.
Marmeláda:
Cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a špetku soli a mícháme, dokud nezesklovatí.
Přisypeme cukr, zalijeme vínem s vodou a rozvaříme. Pak snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme, dokud není cibule měkká a neodpaří se téměř všechna tekutina. Pokud se tak stane dříve, než je cibule rozvařená, přiléváme po troškách teplou vodu.
Mezitím lehce naklepeme kotlety okolo kosti, potřeme je solí utřenou se šalvějí, posypeme drceným pepřem a koriandrem a z obou stran je zprudka opečeme v pánvi na oleji. Přendáme je do pekáčku a dopečeme ještě 20 minut v troubě vyhřáté na 160 °C.
Kotlety rozdělíme na talíře, podlijeme je šťávou z pekáčku a doplníme cibulovou marmeládou. 

Cibulová marmeláda - Foto: Patrik Rozehnal

Delikátní marmeláda z červené cibule a vína je skvělá k masu, sýrům, ale i samotná. V lednici vydrží zhruba tři měsíce, můžete ji ale i sterilovat, tím se její trvanlivost prodlouží. 

Pro srovnání můžete vyzkoušet i cibulovou marmeládu! 

Pořad: Vaříme s Habadějem  |  Stanice: Hradec Králové
Čas vysílání: sobota 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Královehradecký kraj
  silnice I/35, část obce Kometa, Kbelnice, okr. Jičín, oprava povrchu vozovky, kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem, Od 23.10.2017 08:00 Do 15.12.2017 23:59, částečná uzavírka silnice I/35 (po polovinách) ...
  D11, mezi km 78,05 a 77.8, ve směru Praha, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 23.10.2017 08:00 Do 23.10.2017 11:00, Pozor!, Údržba a opravy svodidel, zdroj: ŘSD
  D11, mezi km 63.5 a 59.5, ve směru Praha, pomalu jedoucí vozidlo údržby, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 23.10.2017 08:00 Do 23.10.2017 10:00, Pozor!, Prohlídky a měření, zdroj: ŘSD

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace