Králičí nudličky na rozmarýnu. Dietní jídlo, ale plné prospěšných látek

O době a místu domestikace králíků nejsou k dispozici žádné přesné údaje. S největší pravděpodobností předkem dnešního králíka domácího byl králík divoký obývající Pyrenejský poloostrov. Můžeme se domnívat, že lidé začali organizovaně chovat králíky již před mnoha staletími. Do České republiky se chov králíků dostal až na počátku 20. století. Postupně se podařilo vyšlechtit masná plemena králíků, která velmi rychle rostou a dosahují výtečné kvality masa.

Králičí maso považujeme za lehce stravitelné, má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu a nízký obsah tuku. Svojí texturou a složením se podobá masu drůbežímu.

Výhodou králičího masa je kratší doba tepelného zpracování. Jedná se o bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin se zastoupením všech esenciálních aminokyselin. Výhodou králičího masa je převažující zastoupení tuků s nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou pro člověka mnohem příznivější než tuky s mastnými kyselinami nasycenými.

Kosterní svalovina králíků je bohatá na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek. Králičí maso je také zdrojem purinů. Proto by lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové nebo pacienti, u kterých je přímo dna diagnostikovaná, měli být obezřetní při jeho spotřebě.

Přestože se jedná o jedno z nejlépe stravitelných druhů mas, stále je výhodné upřednostňovat lehké formy kulinární úpravy - vaření, dušení, grilování, pečení ve vodní lázni.

Co budete dnes potřebovat:

400 g králičího masa
3 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
feferonka
snítka rozmarýnu
100 ml bílého vína
4 rajčata
petržel hladkolistá

Králík

Postup přípravy:
Maso z králičích prsou nakrájené na nudličky osmahneme na velké pánvi na oleji společně s česnekem nakrájeným na plátky. Osolíme, přidáme feferonku zbavenou semínek a nakrájenou na nudličky, přisypeme rozmarýnové lístky, podlijeme vínem a necháme ho vyvařit. Přidáme rajčata nakrájená na kousky a asi 20 minut pomalu dusíme zakryté. Pokud to bude nutné, podlíváme horkou vodou.

Spotřeba králičího masa v naší populaci je poměrně rozdílná. V průměru každý Čech za rok zkonzumuje 2,5 kg králičího masa. Jeho nabídka v běžných obchodech s potravinami je minimální. Máte-li „vazby" na venkov, kde stále působí drobní chovatelé, využijte možnosti zpestření svého jídelníčku kvalitním, nízkotučným zdrojem bílkovin.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka