Kuřecí prsa s bramborami, dýní a bylinkovým dresinkem z jogurtu

Proč je dýně tak oblíbená? Má vysoký obsah vody, spoustu vlákniny a je skvělá při hubnutí - obsahuje méně než 20 kcal na 100 gramů A pokud hubnete, dejte si dýni i po cvičení. Pomůže vám dobít energii ještě lépe než tradiční banán - má v sobě totiž spoustu draslíku, který dokáže obnovit správné svalové funkce a rovnováhu v těle.

Nevíme, proč tahle oranžová koule v české kuchyni stále ještě nezdomácněla. Přitom při vaření má dýně jednu velkou výhodu, lze ji připravit nasladko i naslano.

My máme dnes pro vás recept se zajímavou kombinací chutí. Můžete si připravit kuřecí prsa s bramborami, dýní a bylinkovým dresinkem z jogurtu.

A co budete potřebovat:

kuřecí prsa - 4 kusy
300 g dýně
600 g brambor
kelímek bílého jogurtu
lžíce nasekané petrželky
lžíce pažitky
sůl
olej
olivový olej
majoránka
bazalka

A postup pro přípravu této lahůdky:
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Vyšší velký plech vyložíme pečícím papírem.
Brambory očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a dáme je na pět minut předvařit.
Dýni oloupeme a pokrájíme na stejně velké kousky.
Omytá, osušená a jemně rozklepaná kuřecí prsa osolíme, potřeme částí oleje s bylinkami a odložíme.
Předvařené brambory překrájíme a s kousky dýně vsypeme na plech. Potřeme zbylým olejem s bylinkami, osolíme a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25 až 30 minut.
Na grilovací pánvi opečeme kuřecí prsa po obou stranách. Podáváme s opečenými bramborami a dýní s ochuceným jogurtem.
Jogurt ochutíme solí a promícháme s nasekanými čerstvými bylinkami, odložíme do chladu. Olivový olej promícháme s větší špetkou majoránky a bazalky.

Dýně jsou krásné i chutné. A zdravé (ilustrační foto)

Dýňové tipy:
Obsahuje mnoho zdravých látek, například hořčík, draslík, sodík, beta karoten, vlákninu, semínka jsou bohatá na zinek.
Zralou dýni poznáte podle stopky. Ta by měla být zdřevnatělá s prasklinkami, slupka by měla být nepoškozená, tvrdá a matná. Plod by měl být těžší, lehčí je plný semínek.
Dýní jsou desítky druhů. Pro vaření jsou ale nejvhodnější druhy Hokkaido, populární je i muškátová či máslová dýně.
Při správném uskladnění vám dýně vydrží až čtyři měsíce. Potřeba je suché a chladné místo s teplotou okolo deseti stupňů Celsia.

Dýně jsou krásné i chutné. A zdravé (ilustrační foto)
autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.