Lasagne se šunkou a brokolicí /recept od posluchačky J.Hůlkové z Jičína z časopisu Tina/ 17.9.2005

Suroviny:
1000 g brokolice, sůl, 60 g másla, 90 g hladké mouky, 750 ml zeleninového vývaru (může být z kostky), 250 g šlehačky, sůl, pepř, 150 g tvrdého sýra, 6 plátků lasagní, 600 g dušené šunky /nakrájené na plátky/.

Postup:
Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky, omyjeme teplou vodou a rozkrájíme na menší kousky. Povaříme je asi 8 minut ve vroucí osolené vodě, scedíme a necháme okapat.
Na pánvi rozpustíme máslo, zaprášíme je moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem, prošleháme a krátce, asi 5 minut povaříme. Potom přilijeme šlehačku a za stálého míchání ochutíme solí a pepřem. Bešamel mícháme, až zhoustne. Lasagne uvaříme podle návodu a necháme okapat. Sýr nastrouháme na hrubo.
Zapékací misku, nejlépe obdélníkového tvaru, nahřejeme a na dno formy nalijeme asi 3 - 4 lžíce omáčky. Rozložíme na ni 2 plátky lasagní, 2 plátky šunky, polovinu brokolice a posypeme 1/3 strouhaného sýra. Na sýr opět položíme lasagne, přelijeme je částí bešamelu, narovnáme na ně plátky šunky, brokolici, posypeme druhou třetinou sýra a položíme poslední vrstvu lasagní. Zalijeme zbývajícím bešamelem.
Troubu zahřejeme na 200 stupňů Celsia. Zapékací misku překryjeme alobalem, lasagne zapékáme asi 35 minut. Potom odstraníme alobal a dopečeme ještě asi 15 minut. Povrch bešamelu by měl zezlátnout. Nakonec posypeme zbylým sýrem a necháme jej na povrchu rozpustit.

Vaříme s Habadějem v sobotu 17.9.2005 v 11:15 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.