Medovo-hořčičný losos se salátem z červené čočky

Losos je jednou z nejvýživnějších ryb naší planety. Řadíme ho mezi anadromní ryby, což znamená, že se rodí ve sladké vodě, většinu života ale prožije v moři. Je plný živin a zdravých olejů. Prospívá tak našemu srdci, mozku a kůži. Z lososa můžeme udělat spoustu skvělých pokrmů, jeden z nich si dnes ukážeme.

Suroviny:
2 filety čerstvého lososa
200 g půlené červené čočky
2 dl zeleninového vývaru
4 rajčata
1 lžíci čerstvé petrželky

2 jarní cibulky
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
2 lžičky hrubozrnné hořčice
2 lžičky medu
kůru z citrónu
šťávu z jednoho citronu
sůl
pepř

Červená čočka je pravý klenot do vašeho jídelníčku

Postup:
Středně velká rajčata nakrojíme do kříže, spaříme ve vroucí vodě a oloupeme. Poté rajčata nakrájíme na malé kousky, "bubáky" odkrojíme. Jarní cibulky dobře očistíme a s natí je nakrájíme nadrobno. Petrželku nasekáme. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno, můžeme i prolisovat.

V hrnci rozpálíme olivový olej a cibulku orestujeme. Přidáme česnek a rajčata. Vsypeme čočku, promícháme, zalijeme vývarem a přidáme trochu pepře. Směs dusíme bez pokličky cca 15 - 20 minut, dokud není čočka měkká.

Bezlepkový salát z červené čočky se zeleninou

Salát z červené čočky podle chuti dosolíme a na závěr vmícháme nasekanou petrželku. V misce vyšleháme med, hořčici, kůru a šťávu z citronu, sůl a pepř na zálivku. Filety z lososa položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je trochou zálivky. Pečeme asi 15 minut na 220°C, neotáčíme.

Teplý salát servírujeme jako přílohu k masu. Dobrou chuť!

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.