Pikantní sekaná 2.1.2010

Pozoruhodně jednoduché jídlo, okořeněné paprikou, oreganem a množstvím petrželky, které zaujme každého.

Suroviny:

2 cibule, 500 g masitých rajčat, 2 zelené a 1 červená paprika, 6 lžic oleje, 1/4 l zeleninového vývaru, sůl, černý pepř, 1 lžička oregana, 1 stroužek česneku, 1 svazek petrželky, 500 g mletého vepřového masa, 2 vejce, 3 lžíce strouhanky, 1/2 lžíčky mleté sladké papriky

Postup:
Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme. Spaříme rajčata, stáhneme z nich slupku, zbavíme semínek a vykrojíme vnitřek.
Paprikové lusky rozčtvrtíme, zbavíme je semínek a vnitřku, omyjeme a dáme odkapat. Potom je nakrájíme na proužky.
Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a polovinu nakrájené cibulky osmažíme do sklovita. Přidáme papriku, krátce smažíme a zalijeme vývarem. Povaříme 5 minut. Přidáme rajčata, osolíme, okořeníme pepřem a oreganem a necháme 15 minut dusit.
Česnek oloupeme, petrželku opereme a na drobno nakrájíme. Rozpálíme lžíci oleje a zbývající cibulku na něm osmahneme, přidáme vylisovaný česnek a osmahneme. Potom vše necháme vychladnout.
Mleté maso promícháme se směsí cibule a česneku, přidáme polovinu petrželky. Všechno smísíme s vejci a strouhankou, výrazně ochutíme pepřem a paprikou a osolíme.
Z masové směsi vypracujeme kuličky, které opékáme dohněda na 3 lžících oleje po dobu 10 minut. Zbývající petrželku nasypeme na zeleninu a vše s masovými kuličkami upravíme.

Vaříme s Habadějem v sobotu 2.1.2010 v 11:10 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ