Ragú ve staré francouzštině znamená povzbudit chuť. Vepřové ragú se zeleninou to hravě zvládne

Ragú je pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení. Název ragú pochází ze staré francouzštiny, sloveso „ragoûter“ lze přeložit jako povzbudit či nadchnout chuť.

Ragú se skvěle hodí do těstovin, ale samozřejmě si ho můžete dát jen tak. Stejně tak se nemusíte soustředit jen na maso, i vegetariánské verze stojí za vyzkoušení. Například houbové ragú je velká lahůdka. Ale ragú můžete připravit například i z lilku nebo z brokolice.

Příprava skvělého vepřového ragú není náročná. Jedná se o kostky vepřového plecka podušené doměkka. Skvěle ochucené kousky měkkého masa, které se vám rozpadá pod vidličkou. Milujeme ragú.

Jaké suroviny budete potřebovat pro dnešní recept:

500 g vepřové plece
200 g bílých fazolí
200 g mrkve
200 g žampiónů
300 g brambor
150 g malých cibulek
40 g tuku
3/4 lžičky škrobové moučky
2 dcl bílého vína
500 g rajčat
sůl

Vepřové ragú

A postup přípravy vepřového ragú se zeleninou:

Přebrané fazole propláchneme studenou vodou, okapané zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Za tři hodiny je uvaříme doměkka.
Pokud se nechceme zdržovat, můžeme použít fazole v konzervě.
Vepřové maso nakrájíme na kostky, osolíme, vložíme na rozehřátý tuk, přidáme oloupané cibulky, na kousky nakrájenou mrkev, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou.
Když je maso téměř měkké, přidáme pokrájené žampióny, spařená oloupaná a na čtvrtky nakrájená rajčata, brambory nakrájené na kostky, fazole a dusíme.
Když maso i zelenina změkne zahustíme ragú škrobovou moučkou rozmíchanou ve víně a povaříme dvě minuty.

Přejeme dobrou chuť!

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.