Rajčatové rizoto s červeným vínem. Správná rýže je základem pro jeho krémovou konzistenci

Krímové rizoto je chutné - Foto: Fotobanka Pixabay

Krímové rizoto je chutnéFoto: Fotobanka Pixabay

Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové rizoto patří mezi jídla, která se rozšířila do dalších zemí. I k nám.

I u nás je rizoto tradičním pokrmem, který bohužel školní jídelny odsunuly mezi téměř nepoživatelná jídla. Pokud však vezmete na milost krémovou konzistenci italského rizota, můžete si připravit během krátké doby vynikající oběd či večeři. 

Vaříme s rozhlasem

Základním předpokladem je použití správné rýže. Na rizoto je vhodná kulatozrnná rýže Arborio, Carnarolli nebo Vialone Nano, která má pevné jádro a obsahuje hodně škrobu, který se při vaření uvolňuje, a právě díky němu je pak rizoto krásně krémové. Další nezbytnou přísadou je poctivý vývar, který dá rýži chuť. 

Tak, dobrou chuť! 

Co budete dnes potřebovat: 

Krímové rizoto je chutné - Foto: Fotobanka Pixabay

Krímové rizoto je chutnéFoto: Fotobanka Pixabay

150 g rýže arborio
1 lžička rajského protlaku
100 ml červeného suchého vína
1 malá cibule
2 lžíce olivového oleje
1/2 stroužku česneku
200 g loupaných, drcených rajčat (v konzervě)
provensálské bylinky
sůl
čerstvě mletý pepř
250 - 300 ml zeleninového vývaru
30 g parmezánu
30 g sušených rajčat naložených v oleji
1/2 lžíce najemno nasekané petrželky 

Krímové rizoto je chutné - Foto: Fotobanka Pixabay

Postup přípravy:
Cibuli nakrájíme najemno. V hrnci rozpálíme olej, nasypeme cibuli a restujeme asi 1-2 minuty. Přidáme rýží. Za občasného míchání opečeme. Stačí dvě minuty.
Pak přidáme protlak a minutu prohříváme. Musíme stále míchat.
Pak přidáme protlak a ještě asi minutu mícháme.
Vše zalijeme vínem a za stálého míchání necháme vypařit.
Osolíme, přidáme najemno nadrcený česnek, pepř, špetku provensálských bylinek a drcená rajčata.
Stále mícháme a přilijeme vývar.
Když je rýže na skus, odstavíme ji z plotny.
Nakonec přisypeme nastrouhaný parmezán (nechte si kousek na hoblinky), nadrobno pokrájená rajčata a petrželku.
Dochutíme solí a pepřem a podáváme. 

Naše tipy:
V zásadě by hotové rizoto mělo být polotekuté a je třeba ho servírovat ihned po dovaření. Jakmile totiž vystydne, díky škrobu ztuhne v téměř pevnou hmotu, kterou už nelze ohřát a vrátit do stejné konzistence. 

Pokud ovšem rizota uvaříte více, než sníte v ideálním stavu, po vystydnutí z něj můžete připravit výtečné placičky. K rýži vyklepněte vajíčko a přisypte trochu dětské krupičky. Ze směsi vytvarujte placičky, které ještě obalte v krupičce a osmažte na oleji dozlatova. 

Pořad: Vaříme s Habadějem  |  Stanice: Hradec Králové
Čas vysílání: sobota 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Královehradecký kraj
  Srážky: déšť, Hradec Králové
  Srážky: déšť, Vamberk
  Od 28.3.2017 22:40 do 31.3.2017 05:40; v ulici Prosmycká v obci Lovosice okres Litoměřice; Pozor! Nadměrný náklad; očekávejte zdržení; Přeprava tlakové nádoby. Parametry NN: d = 60 m; š = 5,4 m; 6,4 m; ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace