Rybí filé s hlívou ústřičnou. Netradiční spojení chutí ryb a hub

Houby sice v lesích příliš nerostou, ale hlívu ústřičnou si můžete koupit prakticky skoro v každém obchodě ovocem a zeleninou. Hlíva ústřičná nejen, že výborně chutná, ale má i mnoho léčivých účinků. Kromě stimulace imunitního systému působí na metabolismus tuku, snižuje cholesterol a díky vysokému obsah D - glukanu je elixírem věčného mládí.

Hlíva ústřičná se po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně k přípravě léčivých tinktur, mastí a suchých přípravků. Působí proti zánětlivým onemocněním, zvyšuje odolnost proti virům a bakteriím, působí příznivě při léčbě hemeroidů, křečových žil, bércových vředů, popálenin, ekzémů, je prevencí proti rakovinným onemocněním, ateroskleróze a srdečním onemocněním.

Hlíva ústřičná roste v trsech na dřevě a pařezech listnatých stromů od října do prosince nebo se pěstuje uměle na slámě, kukuřičných vřetenech či dřevech.

Čtěte také

Pravidelná konzumace přispívá ke snížení vysoké hladiny cholesterolu, posiluje žíly, je vhodná při strnulosti končetin a šlach.

A tak máme dnes pro vás zajímavý netradiční recept v němž se spojí chuť hlívy ústřičné s rybím filé.

Budete potřebovat tyto suroviny:

rybí filé (podle počtu strávníků)
koření na ryby
chilli
šlehačka
1 cibule
worcestrová omáčka
sójová omáčka
hlíva ústřičná
olej

Hlíva ústřičná

Postup přípravy rybího filé s hlívou ústřičnou:
Filé omyjeme, osušíme a okořeníme.
Houby očistíme a cibuli nakrájíme na půlkolečka.
Na oleji podusíme cibuli a pak přidáme pokrájené houby a chvíli společně dusíme.
Vezmeme si zapékací mísu, lehce ji vymažeme a pak střídavě klademe -
Podušené houby s cibulí a rybu. Končíme vrstvou hub.
Klademe těsně na sebe. Nakonec zalejeme šlehačkou, do které zamícháme chilli. Zapékáme zakryté asi 20 minut a bez poklice ještě 10 minut, až má pokrm zlatavou barvu.
Výborné s bramborovou kaší, nebo vařeným bramborem.

Tipy:

Pokud chceme hlívu použít v léčebné terapii, užívají se sušené plodnice v prášku.

V kuchyni připravujeme čerstvou hlívu tak jako jiné houbové pokrmy- je chutná v omáčkách, polévkách, pod maso, na zapékání, s vejcem, do karbanátků a podobně. Podle znalců je hlíva ústřičná výborným elixírem, a to v jakékoliv formě, ať už je sušená, sterilovaná nebo čerstvá.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.