Rybí filé v hořčičné omáčce 20.2.2010

Suroviny:
400 g pórku, sůl, 4 kousky rybího filé nebo pangase, 1 bobkový list, 2 lžíce bílého vinného octa, 2 lžíce másla, 1 lžíce polohrubé mouky, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce pikantní hořčice, pepř, 1 lžička citrónové šťávy, hrubě mletý pepř na posypání, plátky citronu na ozdobení

Postup:
Pórek očistíme a nakrájíme na kousky. Povaříme ve 300 ml osolené vody přibližně 8 minut. Necháme okapat a vývar si necháme. Mezitím omyjeme filé. Do kastrolu vlijeme menší množství osolené vody, přidáme k ní bobkový list a ocet a přivedeme k varu. Pak vložíme kousky ryby a při nízké teplotě je v nálevu zhruba 8-10 minut dusíme. Na rozehřátém tuku osmahneme mouku. Za stálého míchání přilijeme smetanu a pórkový vývar. Přivedeme k varu a při nízké teplotě přibližně 5 minut vaříme. Potom vmícháme hořčici. Omáčku dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a prohřejeme v ní pórek. Na míse filé posypeme hrubě mletým pepřem, přelijeme omáčkou a ozdobíme plátky citronu.

Vaříme s Habadějem v sobotu 20.2.2010 v 11:10 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.