Vaříme s Habadějem15. července  2017 v 11:04  

S vařečkou na cestách - po stopách Českých královen. Vaříme v Trutnově

Trutnovské švestkové buchty - Foto: Archiv svazku obcí Královská věnná města

Trutnovské švestkové buchtyFoto: Archiv svazku obcí Královská věnná města

Každou prázdninovou sobotu putujeme s naším mikrofonem i vařečkou po východních Čechách a nahlížíme pod pokličky šéfkuchařům, kteří se s námi dělí o své rady a recepty. A kam vyjíždíme? Postupně navštěvujeme královská věnná města.

Ta si nejprve projdeme, dozvíme se jak tu žili naši předkové, jak vznikl název města a proč je právě toto město věnné. Navíc vám poradíme kam jít, která místa navštívit a také, kde si můžete pochutnat. 

Kam jsme vás zavedli 5. července? Do města, jehož znak vypovídá o jeho počátcích - o boji rytíře Truta s drakem a jeho chycení. A na paměť této události se tu každoročně konají slavnosti draka. 

Vaříme s rozhlasem

Podívali jsme se do Trutnova, který je jedním z devíti věnných měst u nás. Kdo a komu ho věnoval? I to jste se dozvěděli. Řekla nám to mluvčí města Trutnov Michaela Dědková. 

Michaela Dědková, tisková mluvčí MÚ Trutnov - Foto: Zdeněk Bláha

Michaela Dědková, tisková mluvčí MÚ TrutnovFoto: Zdeněk Bláha

Nejprve jsme vám představili město a pak už jsme vás pozvali do Restaurace Pod Hradem, kde jsme si upekli švestkové buchty, ochutnali cmundu s uzeným masem a se zelím, srnčí ragú s hříbky a karotkou a pokud vám to nestačilo - přidali jsme kančí výpečky na houbách s bramborovými plackami a poradili jsme jak udělat domácí jahodovou zmrzlinu. 

To vše nám uvařili Jiří Michl a David Vejhonek. 

Pokud máte chuť a čas - zveme vás na výlet i ke stolu! 

Podkrkonošská kuchyně je prostá, ale vynalézavá a chutná. Využívá místních darů brambor, hub, zelí a také sezónního ovoce, například borůvek nebo švestek. Na buchtách se švestkami si pochutnávali nejen v chalupách, ale i na statku. Panská kuchařka Anastázie Horňáková kdysi povýšila švestkové buchty na božskou manu. Jak? Prostě do každé buchty přidala kousek čokolády. Prý aby ji pán neplísnil, že jsou švestky v buchtách kyselé. 

Habaděj vařil v Trutnově se Zdenou Kabourkovou a Jiřím Michlem a Davidem Vejhonkem - Foto: Zdeněk Bláha

Trutnovské švestkové buchty 

Suroviny:
25 dkg hladké mouky
25 dkg polohrubé mouky
4 lžíce cukru krupice
1 vejce a 1 žloutek
7 dkg ohřátého másla
+ máslo na pekáč a na potření
4 dkg kvasnic
náplň: švestky, tabulka čokolády,
skořice a cukr 

Z kvasnic, hrstky mouky, cukru a teplého mléka udělejte kvásek. Až vzejde, vlijte ho do mísy k mouce a přidejte další uvedené ingredience. Vlažným mlékem zadělejte hladké těsto a nechte na teplém místě dobře vykynout. Z těsta vyválejte plát a rádýlkem pokrájejte na čtverce velké jako dlaň. Na každý čtverec dejte vypeckovanou švestku, lžičku cukru, špetku skořice a dílek tmavé čokolády. Buchtu dobře uzavřete a vložte do ohřátého másla na pekáč. Buchty rovnejte a promazáveje pomocí mašlovačky máslem, aby se při pečení neslepily. Pečte asi půl hodiny při teplotě 180 °C. Po upečení potřete povrch teplým máslem, po vychladnutí buchty vyklopte na vál a pocukrujte jemným vanilkovým cukrem. Z tohoto množství pořídíte asi 20 buchet. 

Pořad: Vaříme s Habadějem  |  Stanice: Hradec Králové
Čas vysílání: sobota 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Královehradecký kraj
  silnice I/14 (ulice Jiráskova), Rychnov nad Kněžnou, okr. Rychnov nad Kněžnou, práce na údržbě mostu, zúžené jízdní pruhy, Od 10.07.2017 08:00 Do 17.09.2017 23:59, částečná uzavírka silnice I/14 v ulici ...
  Od 29.7.2017 07:00 do 19:00; na silnici 284 v obci Miletín okres Jičín; trh; komunikace dočasně uzavřena; Svatojakubských trhů lidových řemesel.
  silnice III/28010, v katastru obce Sobotka, část obce Staňkova Lhota - v katastru obce Markvartice, část obce Rakov, okr. Jičín, uzavřeno, práce na silnici, Od 06.07.2017 13:36 Do 05.11.2017 20:00, rekonstrukce ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace