Těstoviny s hlívou ústřičnou. Nejen že chutnají, ale mají navíc i léčivé účinky

Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech, z nichž si bere živiny, které potřebuje a které prospívají i našemu organizmu. Příznivé účinky, které má hlíva ústřičná znali již před staletími staří Číňané.

Ano, účinky hlívy ústřičné jsou jedinečné. Patří mezi ně posílení imunity organismu, pozitivní vliv na infekce a záněty, krevní tlak a zlepšení stavu cévního systému. Hlíva ústřičná a její účinky jsou využívány také pro zlepšení peristaltiky střev, při alergii, pro zlepšení metabolismu, regenerace organismu a snížení cholesterolu.

Hlíva ústřičná je houba, která díky svým vlastnostem nachází všestranné využití. Není jen zdravou pochoutkou, ale také prostředkem alternativních léčebných metod.

Hlíva je elixírem mládí, co chutná. Tato zázračná houba je delikatesou, díky níž se i z obyčejného pokrmu stane gurmánský zážitek. Má jemnou chuť a příjemné houbové aroma.

Co budete potřebovat:

500 g širokých nudlí - mohou být i tagliatele
400 g hlívy ústřičné
2 rajčata
2 stroužky česneku
1 svazek petrželky
1 svazek pažitky
110 g másla
50 ml bílého vína
3 lžíce zakysané krémové smetany

Hlíva ústřičná

Postup přípravy těstovin s hlívou ústřičnou:
Nejprve očistíme houby a nakrájíme je na nudličky.
Rajčata spaříme vroucí vodou, zchladíme vodou studenou, oloupeme a nakrájíme na kostky.
Bylinky opereme, osušíme a posekáme.
Česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme.
Nudle vaříme asi 10 minut v osolené vodě (podle návodu), scedíme a necháme okapat.
Houby opečeme na 10 g másla.
Přidáme rajčata a česnek a krátce opečeme.
Zalijeme vínem a asi čtvrt hodiny dusíme. Ke konci vmícháme 100 g másla, bylinky, zakysanou smetanu a vše prohřejeme.
Promícháme s nudlemi a podáváme.

Naše rady:

Nejvýznamnější složku hlívy ústřičné představují beta glukany, mimo nich je však tato houba zásobárnou vitamínů ze skupiny B, vitamínu K, D a C, nenasycených mastných aminokyselin a také stopových prvků (selen, železo, chróm, jód, měď, sodík, zinek), v neposlední řadě také sterolů, proteinů a vlákniny.

Těstoviny - nudle - tagliatele (ilustrační foto)

Hlíva ústřičná může být využita do omáček či polévek, ale i zcela samostatně. Lze ji vařit, smažit, péct, zapékat. Může být předkrmem i hlavním chodem, fantazii se rozhodně meze nekladou.

Pokud vás hlíva ústřičná zaujala, pak určitě některé recepty vyzkoušejte. Nejen že si pochutnáte, ale dodáte svému tělu zdraví prospěšné látky.

Těstoviny - nudle - tagliatele (ilustrační foto)

Těstoviny se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).

Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové, kukuřičné nebo rýžové.

Těstoviny se připravují plněné (tortellini, ravioli, cappelleti či canelloni) nebo neplněné (spaghetti, tagliatelle, pappardelle, fettuccine a mnoho dalších druhů).

hlíva plicní
autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.