Treska s bylinkovou krustou pohladí nejen vaše chuťové pohárky

Treska je chutná ryba - Foto: Fotobanka Pixabay

Treska je chutná rybaFoto: Fotobanka Pixabay

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech. 

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. 

Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena. 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov. 

Chutně připravená treska s bylinkovou krustou je recept na zdravý a lehký hlavní chod, ke kterému na večeři postačí kousek pečiva, na oběd zase bramborová příloha. 

Co budete potřebovat: 

Treska (ilustr. obr.) - Foto: Fotobanka stock.xchng

Treska (ilustr. obr.)Foto: Fotobanka stock.xchng

600 g tresky
olivový olej
mořská sůl
pepř
čerstvý tymián
olej.
Krusta: bílý toustový chléb, 100 g másla, čerstvé oregano, šalvěj, 50 g parmské šunky, olivový olej 

Postup přípravy tresky s bylinkovou krustou:
Z tresky nakrájíme porce. Ochutíme solí, pepřem i tymiánem a pokapeme olivovým olejem.
Toustový chléb bez kůrky, máslo i bylinky rozšleháme v mixéru do tuhé konzistence.
Šunku nakrájíme na nudličky, orestujeme je na lžíci olivového oleje a vmícháme do krusty.
Porce tresky zprudka opečeme, navršíme na ně chlebovou krustu a vše zapečeme v troubě.
Příloha: bramborová kaše 

Pět lahodných důvodů pro tresku: 

* Treska má delikátní chuť sama o sobě, není nutné ji příliš kořenit. Stačí kvalitní olivový olej, mořská sůl a čerstvé bylinky. 

* Dobře přijímá i marinády. Výtečná je pečená v nálevu z olivového oleje, citrónové šťávy, hrubě mleté soli a drceného pepře, v němž se předem nechala 4 hodiny rozležet. 

* Její pevné maso se hodí k restování. Delikátní a přitom rychlé je pouhé usmažení tresčích filetů na másle. 

* Treska je i velmi lahodná zapečená, ať už jen s bramborami, nebo se zeleninou a smetanou. 

* Stranou nezůstávají ani její jikry. Vařené se smaží i grilují, uzené ochutí pikantní přílohové omáčky. 

Treska (ilustr. obr.) - Foto: Fotobanka stock.xchng

Pořad: Vaříme s Habadějem  |  Stanice: Hradec Králové
Čas vysílání: sobota 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Královehradecký kraj
  Srážky: déšť, Vamberk
  Od 26.4.2017 13:30 do 15:35; na silnici 300 u obce Kocbeře okres Trutnov; nehoda; 2 havarovaná vozidla; probíhá vyšetřování nehody; 2 x OA se zraněním. Na místě ZZS, HZS a PČR.
  Od 26.4.2017 12:45 do 14:50; na silnici 11 u obce Vamberk okres Rychnov nad Kněžnou; nehoda; havarované vozidlo; probíhá vyšetřování nehody; havárie OA do příkopu, se zraněním osob. Na místě PČR? ZZS ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace