Treska s okurkovou omáčkou
Říká se, že v létě bývá okurková sezóna. A to nejen v domácím či zahraničním zpravodajství. Ale také na našich zahrádkách. Tam se urodí okurek, až oči přecházejí. A tak máme pro vás zajímavý recept. Zkuste spojit chutnou tresku s omáčkou z vypěstovaných okurek.
Treska se dnes řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že se jí jen ve Velké Británii sní ročně kolem 136 miliónů porcí.
Suroviny:
4 porce tresky
sůl
pepř
1 lžička sušeného tymiánu
1 malá cibule
1 stroužek česneku
1 malá okurka
600 g brambor
50 g másla
1 lžička citronové šťávy
2 lžíce oleje
špetka cukru
4 lžíce bílého vína
200 ml bílého jogurtu
1 žloutek
čerstvý kopr
A jak na to? Tady je postup:
Porce ryby omyjeme a osušíme, ochutíme solí, pepřem a polovinou tymiánu.
Cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme, okurku oloupeme a rozkrájíme na větší kostky.
Brambory oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě.
Na pánvi rozpustíme máslo, rybu na něm opečeme, zastříkneme trochou citrónové šťávy, podlijeme vodou a podusíme doměkka.
V jiné pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, okurku, zbylý tymián, sůl a pepř, cukr, bílé víno. Zakryté pokličkou necháme pomalu vařit 4-5 minut.
Jogurt promícháme se žloutkem, přimícháme šťávu z podušené ryby a přelijeme jím okurky, společně prohříváme asi minutu. Do okurek s jogurtem přisypeme uvařené brambory, promícháme a podáváme s rybou a čerstvým natrhaným koprem.
Vaříme se Zdenou Kabourkovou v sobotu 18. července 2015 v 11:04 hodin. Dobrou chuť!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka