Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou. Ideální jídlo do horkých dnů

Sezóna jahod je plném proudu. A tak máme pro vás recept na úžasné tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou. Kdo by odolal?

Měsíc červen mají asi nejraději děti. Jednak mají hned v jeho začátku svátek, s jeho koncem také začínají prázdniny. Na děti a také na jejich maminky myslíme i při našem vaření. Užijte si radost při společné přípravě jídla. Děti se mohu zapojit jen s malou výpomocí maminek.

Znáte někoho, kdo by nemiloval knedlíky plněné ovocem a sypané cukrem? Vždycky všichni milovali knedlíky od babičky. U nás jsou favoritem ty z tvarohového těsta.

Čtěte také

Jahody jsou velmi oblíbeným letním ovocem. Konzumovat se dají na opravdu velké množství způsobů.

Jsou jahody opravdu zdravé? Odpověď je v tomto případě jednoduchá - ANO! Obsahují totiž velmi mnoho důležitých složek, a to i přes to, že jsou z 90 % tvořeny vodou. Sto gramů jahod obsahuje více vitamínu C než pomeranč. Výhodou je i to, že obsahují zanedbatelné množství tuků a nízký obsah sacharidů.

A co budete potřebovat:

máslo 50 gramů
1 vejce
3 plátky toastového chleba
tvaroh měkký 500 gramů ve stříbře
mouka pšeničná hladká 2 lžíce
meduňka na ozdobu
sůl
50 gramů mouky pšeničné hrubé
3 lžíce cukru
Na omáčku:
jahody 350 gramů
rum hnědý 1 lžíce (40%)
cukr moučkový 4 lžíce

Jahody jsou chutné i zdravé (ilustrační foto)

A postup přípravy této lahůdky:
Jahody nasypeme do kastrůlku, zalijeme rumem, přisypeme cukr a zvolna je rozvaříme na hustou omáčku.
V sekacím strojku rozsekáme plátky chleba bez kůrky na drť. Do mísy dáme tvaroh, vmícháme do něj změklé máslo, přidáme mouku, drť z toastového chleba, vejce a špetku soli a vše opatrně promícháváme vařečkou, dokud se suroviny nespojí a těsto nezačne tuhnout.
Těsto na pomoučeném válu rozválíme na váleček o průměru asi 3 cm a rozdělíme jej na 12 kousků, z nichž vytvarujeme knedlíčky. Do kastrolu nalijeme vodu, osolíme ji a přidáme 3 lžíce cukru. Vodu přivedeme k varu, opatrně do ní vložíme knedlíčky a vaříme je asi 8 minut. Na talíři knedlíčky doplníme omáčkou a ozdobíme čerstvou meduňkou, popřípadě kousky čerstvých jahod.

jahody jahoda ovoce

Jahody jsou nejen zdravé, ale i ideální letní pochoutkou pro osoby, které se snaží zhubnout. Mnozí odborníci na výživu dokonce tvrdí, že se mohou konzumovat i ve velkém množství. Jsou skvělou surovinou pro snídani, případně i obědový dezert či večerní svačinku.

Jelikož obsahují velké množství vlákniny, jsou skvělé pro naše střeva. Přínos stravy s vysokým obsahem této látky byl prokázaný, dokáže také snížit riziko vzniku cukrovky, vysokého krevního tlaku a nebo obezity.

Značné množství vitamínu C v jahodách posiluje antioxidační účinek imunitního systému, dále volné radikály v těle a chrání tělesné buňky před poškozením. Posiluje také celkový zdravotní stav, ale také brzdí proces stárnutí.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.