Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou. Ideální jídlo do horkých dnů

Jahody jsou chutné i zdravé (ilustrační foto) - Foto: Fotobanka Pixabay

Jahody jsou chutné i zdravé (ilustrační foto)Foto: Fotobanka Pixabay

Sezóna jahod je plném proudu. A tak máme pro vás recept na úžasné tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou. Kdo by odolal?

Měsíc červen mají asi nejraději děti. Jednak mají hned v jeho začátku svátek, s jeho koncem také začínají prázdniny. Na děti a také na jejich maminky myslíme i při našem vaření. Užijte si radost při společné přípravě jídla. Děti se mohu zapojit jen s malou výpomocí maminek. 

Znáte někoho, kdo by nemiloval knedlíky plněné ovocem a sypané cukrem? Vždycky všichni milovali knedlíky od babičky. U nás jsou favoritem ty z tvarohového těsta. 

Čtěte také: Malinová, rybízová a jahodová šťáva za studena

Jahody jsou velmi oblíbeným letním ovocem. Konzumovat se dají na opravdu velké množství způsobů. 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Jsou jahody opravdu zdravé? Odpověď je v tomto případě jednoduchá - ANO! Obsahují totiž velmi mnoho důležitých složek, a to i přes to, že jsou z 90 % tvořeny vodou. Sto gramů jahod obsahuje více vitamínu C než pomeranč. Výhodou je i to, že obsahují zanedbatelné množství tuků a nízký obsah sacharidů. 

A co budete potřebovat: 

Jahody jsou chutné i zdravé (ilustrační foto) - Foto: Fotobanka Pixabay

Jahody jsou chutné i zdravé (ilustrační foto)Foto: Fotobanka Pixabay

máslo 50 gramů
1 vejce
3 plátky toastového chleba
tvaroh měkký 500 gramů ve stříbře
mouka pšeničná hladká 2 lžíce
meduňka na ozdobu
sůl
50 gramů mouky pšeničné hrubé
3 lžíce cukru
Na omáčku:
jahody 350 gramů
rum hnědý 1 lžíce (40%)
cukr moučkový 4 lžíce 

A postup přípravy této lahůdky:
Jahody nasypeme do kastrůlku, zalijeme rumem, přisypeme cukr a zvolna je rozvaříme na hustou omáčku.
V sekacím strojku rozsekáme plátky chleba bez kůrky na drť. Do mísy dáme tvaroh, vmícháme do něj změklé máslo, přidáme mouku, drť z toastového chleba, vejce a špetku soli a vše opatrně promícháváme vařečkou, dokud se suroviny nespojí a těsto nezačne tuhnout.
Těsto na pomoučeném válu rozválíme na váleček o průměru asi 3 cm a rozdělíme jej na 12 kousků, z nichž vytvarujeme knedlíčky. Do kastrolu nalijeme vodu, osolíme ji a přidáme 3 lžíce cukru. Vodu přivedeme k varu, opatrně do ní vložíme knedlíčky a vaříme je asi 8 minut. Na talíři knedlíčky doplníme omáčkou a ozdobíme čerstvou meduňkou, popřípadě kousky čerstvých jahod. 

jahody jahoda ovoce - Foto: Fotobanka Pixabay

Jahody jsou nejen zdravé, ale i ideální letní pochoutkou pro osoby, které se snaží zhubnout. Mnozí odborníci na výživu dokonce tvrdí, že se mohou konzumovat i ve velkém množství. Jsou skvělou surovinou pro snídani, případně i obědový dezert či večerní svačinku. 

Jelikož obsahují velké množství vlákniny, jsou skvělé pro naše střeva. Přínos stravy s vysokým obsahem této látky byl prokázaný, dokáže také snížit riziko vzniku cukrovky, vysokého krevního tlaku a nebo obezity. 

Značné množství vitamínu C v jahodách posiluje antioxidační účinek imunitního systému, dále volné radikály v těle a chrání tělesné buňky před poškozením. Posiluje také celkový zdravotní stav, ale také brzdí proces stárnutí. 

Pořad: Vaříme s Habadějem  |  Stanice: Hradec Králové
Čas vysílání: sobota 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Královehradecký kraj
  Viditelnost: snížená viditelnost na méně než 100 m, Klenice
  ulice K Sirkárně, Nové Město nad Metují, okr. Náchod, uzavřeno, stavební práce, Od 23.10.2017 10:00 Do 30.11.2017 23:59, Úplná uzavírka místní komunikace v délce cca 135 m. Příjezd pro obslužnost pozemků ...
  silnice III/3025, Martínkovice - Božanov, okr. Náchod, uzavřeno, stavební práce, Od 23.10.2017 07:00 Do 05.11.2017 23:59, Jedná se úplnou uzavírku silnice č. III/302 5 v úseku od konce obce Martínkovice ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace