Užijte si s námi masopust a zabijačkový guláš ve skanzenu na Veselém Kopci

V sobotu 30. ledna 2016 vám Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Pardubice nabídnou dvě hodiny vysílání, které bude plné tradic a zvyků a hlavně dobrého jídla. Bude totiž vonět zabijačkou!

Po 11. hodině dopoledne se zastavíme na nefalšované české zabijačce a uvaříme si zabijačkový guláš a upečeme masopustní dobroty.

Po 14. hodině odpoledne se pak vydáme s masopustním průvodem po veselokopeckém skanzenu a připomeneme si tuto unikátní tradici.

Od mikrofonu se na vás těší Zdena Kabourková a Zděněk Novák.

Čtěte také

Zimní počasí je obdobím domácích zabijaček. Pro mnohé z nás je zabijačka spojena s příjemnými zážitky z dětství, kdy se v tento dlouho očekávaný den sešli přátelé a příbuzní, aby pomohli při práci, ale hlavně aby se utužili vztahy mezi lidmi.

Všichni se veselili, mnozí to přehnali s alkoholem a pak už se nebavil nikdo, ale to už patří k zabíjačce.

Důležitá na tom je pospolitost, která pramení z dob, kdy lidé společnými silami lovili velké zvířata, společně je zpracovali a následně také snědli.

Co budete na pravý zabijačkový guláš potřebovat:

500 g vepřové plece nebo krkovice
250 g jater
250 g vepřového srdce
70 g sádla
80 g hladké mouky
3 cibule
sladká a pálivá mletá paprika (podle chuti)
kmín
sůl
majoránka
česnek
Poznámka: můžeme použít i ledvinky, ty ale musíme předem dobře očistit a naložit do mléka

Toto je ten super-guláš...
02544361.jpeg

Postup přípravy:
Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky pokrájené maso, zasypeme sladkou a pálivou paprikou, promícháme a zalijeme vroucí vodou nejlépe z ovaru. Podlít můžeme i trochou piva. Když už je maso téměř měkké přidáme na kostky nakrájená srdce a játra. Posypeme kmínem a uvaříme do měkka.
Nakonec vše zahustíme dle zvyklosti a dochutíme solí, česnekem a majoránkou a ještě provaříme.
Podáváme posypané cibulí a čerstvou majoránkou s chlebem.

autor: Zdeňka Kabourková
Spustit audio