Vaříme z piva - i k pivu!

Tuto sobotu jsme si vyjeli do Svitav - do Pivovárku Na Kopečku. Jedná se o stylovou staročeskou restauraci s typicky českými jídly, které jsou připravovány z čerstvých surovin. Součástí restaurace je i minipivovar, který mimo světlého a tmavého ležáku nabízí také nejrůznější pivní speciály.

Některé speciality kuchaři připravují ze surovin na výrobu piva, například sladovou omáčkou.

I my si připravíme dvě jídla, u kterých se bez piva neobejdeme - vepřové kolínko bez kosti pečené v kopečkovské pivní marinádě a pomalu pečenou krkovičku na zelenino-cibulovém ragú podávanou s domácími haluškami.

Vyzkoušíme zajímavou přílohu - sotýrované brambory. K nim si dáme lososa a nakonec si osladíme den sladkým krémem s ovocem.

To vše nám připraví pan šéfkuchař Miroslav Vojta.

Vaříme z piva - i k pivu!
autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.