Vepřové maso s hlívou na černém pivu
Houby zatím v našich lesích příliš nerostou. Přesto, pokud máte chuť na maso s houbami, můžete si pomoci výbornou hlívou ústřičnou, kterou koupíte prakticky všude téměř po celý rok. A navíc uděláte dokonce i něco pro své zdraví!
Hlíva ústřičná nejen, že výborně chutná, ale má i mnoho léčivých účinků. Kromě stimulace imunitního systému působí na metabolismus tuku, snižuje cholesterol a díky vysokému obsah D - glukanu je elixírem věčného mládí.
Hlíva obsahuje velké množství imunostimulačně a radioprotektivně působících polysacharidů, hlavně pak beta 3-D glukan. Glukany zvyšují odolnost organismu, posilují imunitní systém a zachycují volné radikály. Nezanedbatelný je i obsah houbové vlákniny, která pomáhá odstraňovat z těla mnohé jedovaté látky.
Vědecké výzkumy potvrzují příznivé účinky glukanu při nemocích působících na funkci jater, při některých chřipkových virózách, při malárii a v jiných případech.
Hlíva ústřičná se po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně.
V kuchyni připravujeme čerstvou hlívu tak jako jiné houbové pokrmy - je chutná v omáčkách, polévkách, pod maso, na zapékání, s vejcem, do karbanátků a podobně. A vy pro dnešní recept budete potřebovat tyto suroviny:
600 g vepřové kýty
200g hlívy
0,5l černého piva
1 cibule
stroužek česneku
1 lžíce oleje
1 lžíce hladké mouky
1 čajová lžička moučkového cukru, sojové omáčky a octa
mletý pepř
sůl
Postup přípravy:
Vepřovou kýtu nakrájíme na kostky, obalíme v mouce a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Poté přidáme nakrájenou cibuli, česnek a hlívu. 0solíme, opepříme, zalijeme pivem a přidáme po jedné lžičce cukru, octa a sojové omáčky. Za občasného míchání dusíme doměkka, v případě potřeby podlijeme vodou. Podáváme s bramborami nebo s pečivem.
Dobrou chuť!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.