Vítězný recept pořadu Vaříme s Habadějem. Houbový pekáč od Václava Vomáčky z Městce Králové

Jusytýna Anna nejenže pilně sbírala, ale i krájela a s maminkou Blankou Malou, se těšila na houbový pekáček! - Foto: Blanka Malá

Jusytýna Anna nejenže pilně sbírala, ale i krájela a s maminkou Blankou Malou, se těšila na houbový pekáček!Foto: Blanka Malá

Houby jsou jednou z nejtradičnějších surovin české kuchyně. Mají pestré využití a jejich výhodou je snadná úprava i jedinečná chuť. O tom jsme se mohli přesvědčit v sobotu 23.září. V pořadu Vaříme s Habadějem jsme si společně pochutnali na houbách zapečených s chlupatými knedlíky. A jak bývá dobrým zvykem, zapojili jste se do našeho "vaření" i vy. A všechny vaše recepty stály za to.

Ale vítěz soutěže o nejlepší houbový recept mohl být jen jeden. 

A o něm jste rozhodli vy, když jste během pořadu telefonovali a chtěli zopakovat recept na "houbový pekáč" od pana Václava. Vám, kteří jste si jej nestihli poznamenat - i vám, kteří jste naše vysílání neslyšeli, recept nabízíme. 

Vaříme s rozhlasem

A připojujeme fotografie kolegyně Blanky Malé. Ta si doma recept vyzkoušela. A zjistila, že jde opravdu o úžasnou dobrotu. 

Jaké suroviny potřebujete pro houbový pekáč: 

Jusytýna Anna nejenže pilně sbírala, ale i krájela a s maminkou Blankou Malou, se těšila na houbový pekáček! - Foto: Blanka Malá

Jusytýna Anna nejenže pilně sbírala, ale i krájela a s maminkou Blankou Malou, se těšila na houbový pekáček!Foto: Blanka Malá

1 kg hub
100 g anglické slaniny
2 cibule
3 stroužky česneku
1 lžička tymiánu
1 lžička soli
2 lžičky sladké papriky
1 lžíce hladké mouky
250 ml šlehačky
svazek petrželky
125 g strouhaného sýra
2 lžíce strouhanky
pepř
máslo 

Postup přípravy: 

V kastrole opečeme dozlatava cibuli se slaninou. Přidáme pokrájené houby, utřený česnek, tymián, sůl, pepř a 5 minut restujeme. Zasypeme moukou, paprikou, zalijeme smetanou a necháme přejít varem.Odstavíme z ohně, vmícháme sýr a posekanou petrželku.Tuto směs dáme do zapékací misky, posypeme strouhankou a poklademe plátky másla. Pečeme na 180°C asi 30 minut. Podáváme s bramborem či s kaší. 

Jusytýna Anna nejenže pilně sbírala, ale i krájela a s maminkou Blankou Malou, se těšila na houbový pekáček! - Foto: Blanka Malá

Kolegyně Blanka Malá doma houbový pekáč upekla. A potvrdilo se, že jde o úžasnou dobrotu. Nezbylo vůbec nic! 

Tak ať vám chutná! To přejí autorka pořadu Zdena Kabourková a autor receptu Václav Vomáčka z Městce Králové! 

Pořad: Vaříme s Habadějem  |  Stanice: Hradec Králové
Čas vysílání: sobota 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Královehradecký kraj
  silnice III/3025, Martínkovice - Božanov, okr. Náchod, uzavřeno, stavební práce, Od 23.10.2017 00:00 Do 05.11.2017 23:59, Jedná se úplnou uzavírku silnice č. III/302 5 v úseku od konce obce Martínkovice ...
  silnice III/28437, Lužany, okr. Jičín, uzavřeno, oprava povrchu vozovky, Od 20.10.2017 07:00 Do 25.10.2017 23:59, Objížďka - bez rozlišení, IS 11 : přes: silnice I/16 (Dřevěnice), silnice I/35 (Úlibice), ...
  silnice I/14 (ulice Jiráskova), Rychnov nad Kněžnou, okr. Rychnov nad Kněžnou, práce na silnici, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 23.10.2017 00:00 Do 25.10.2017 23:59, z důvodu stavby „I/14 Rychnov ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace